Ο Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του στη Δραπετσώνα εξέφρασε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να καλύψει τη διαφορά των 500.000 ψήφων (9,3% η διαφορά των δύο κομμάτων) που καταγράφηκε στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Οι δύο αναμετρήσεις, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών την προσεχή Κυριακή 7 Ιουλίου, έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, αν και η πρωτιά της ΝΔ, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι παγιωμένη, με σημαντικό μάλιστα προβάδισμα.

Το βασικό ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι η πρωτιά της ΝΔ αλλά εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι σε μια εκλογική μάχη για την οποία πολλοί έχουν σχεδόν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.

Τα «κλειδιά» της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης είναι το εύρος της αποχής, καθώς βουλευτικές εκλογές Ιούλιο έχουν γίνει μόνο το 1875 και Αύγουστο το 1910 και το 1928. Σε μια περίοδο που έχουν ξεκινήσει οι θερινές διακοπές για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά και νέα παιδιά – νέους ψηφοφόρους που τελείωσαν τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθίσταται κρίσιμο στοιχείο ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

-Πόσο κρίσιμο είναι για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση  το ποσοστό της αποχής  μιας και η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται μήνα Ιούλιο

-Πως θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα τα ποσοστά των μικρών κομμάτων και η είσοδός τους ή όχι στη Βουλή

-Τι ισχύει με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλο για να λάβει το πρώτο κόμμα της αυτοδυναμία

-Τι επιδιώκει ο κ. Τσίπρας στρεφόμενος κατά του Κώστα Καραμανλή από τη μία αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη από την άλλη

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Άρη Ραβανού στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί την Κυριακή