Τα «ρέστα» της παίζει η κυβέρνηση Τσίπρα δέκα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, προωθώντας διαφόρων τύπων ρουσφέτια, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι επίκειται συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κυμαίνεται στις 9 ποσοστιαίες μονάδες, η πρώτη θέση έχει «κλειδώσει», ενώ πλέον ως μόνο «θρίλερ» αναδεικνύεται το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή -κάτι από το οποίο εξαρτάται και το εάν η ΝΔ βρίσκεται άνετα ή όχι κοντά στην αυτοδυναμία. Με λίγα λόγια το «ματσάκι» δεν φαίνεται να γυρίζει, όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσκόπηση: Έως 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και τρία σενάρια αυτοδυναμίας

Η έρευνα της Pulse δεν είναι φυσικά η μόνη που δείχνει αυτά τα ποσοστά. Μετά, δε, και την επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων στην περίπτωση των Ευρωεκλογών, οι ΣΥΡΙΖΑίοι σταμάτησαν να επιτίθενται και να αμφισβητούν τους δημοσκόπους. Έτσι, το μότο του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο ανατροπής του αποτελέσματος της 26ης Μαΐου στοχεύει περισσότερο στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συγκρατηθούν κατά το δυνατόν οι δυνάμεις του κόμματος. Αλλωστε από το μέγεθος της ήττας μπορεί να εξαρτάται ακόμη και το μέλλον του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος.

Μπροστά, λοιπόν, στο φάσμα μιας συντριπτικής ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να μαζέψει ψήφους από δεξιά και αριστερά, προκειμένου να μετριάσει το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα που διαγράφεται στον ορίζοντα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό έχει δώσει εντολή να προωθηθούν μια σειρά ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής.

Κορωνίδα των προεκλογικών τακτοποιήσεων της τελευταίας στιγμής ήταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» στις επιχειρήσεις να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ακαθάριστα έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση.

Παράλληλα, αναστέλλεται η αύξηση των διοδίων στην Αττική Οδό μέχρι την ολοκλήρωση του διενεργούμενου ελέγχου από τον οποίο θα προσδιοριστεί η διάρκεια της παραχώρησης και ο χρόνος επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο, όπως αναφέρει η ΠΝΠ. Πρόκειται για μια κίνηση με καθαρά λαϊκίστικο χαρακτήρα. Ήδη, η Αττική Οδός ΑΕ ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης αυτής. Αυτό όμως θα είναι κάτι που θα «φορτωθεί» η επόμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά μπλόκαρε την αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, δηλαδή μόλις επτά ημέρες πριν από τις εκλογές.

Προκειμένου, δε, η κυβέρνηση να διευκολύνει την μετακίνηση των εκλογέων για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, τους απαλλάσσει από την καταβολή διοδίων, όπως συνέβη και στις δύο Κυριακές των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Με την ίδια απόφαση:

 • αυξάνονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών
 • παρατείνεται για ένα χρόνο το Κτηματολόγιο
 • παρατείνονται οι πίνακες με αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
 • ρυθμίζονται αιτήματα τουριστικών γραφείων και καταλυμάτων
 • αποκαθίσταται η νομιμότητα δαπανών που έχουν διενεργηθεί για προμήθειες εξοπλισμού φαρμάκων και υπηρεσιών Υγείας

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

Για τη διασφάλιση της εύρυθμης εφαρμογής, από την 1η Ιουλίου 2019, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή των Κωδίκων. Επίσης, διορθώνονται παροράματα και σφάλματα στους Κώδικες, τα οποία εντοπίστηκαν από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές μετά την ψήφισή τους.

Παρέχεται η δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να συμβάλλονται ως ναυλωτές, στο πλαίσιο προγράμματος οργανωμένου ταξιδιού, για τη ναύλωση επαγγελματικού τουριστικού πλοίου αναψυχής.

Προβλέπεται ότι ο Κανονισμός Παιγνίων για τη ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου τυχερών παιγνίων θα εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, μέχρι να εκδοθεί ο Κανονισμός με υπουργική απόφαση, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, ορίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει σχετική απόφαση της ΕΕΕΠ, βάσει της οποίας έχουν ήδη έχουν δοθεί άδειες για λειτουργία τέτοιων παιγνίων που αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο.

Παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της μισθοδοσίας του προσωπικού τους από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρατείνονται:

Για ένα έτος η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και του Δημοσίου.

 • Έως τις 7.11.2019 η προθεσμία επιχορήγησης των εταιρειών των επιμελητηρίων και των επαγγελματικών συλλόγων που τα υποστηρίζουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 • Έως τις 30.11.2019 η προθεσμία μεταφοράς των εταιρειών των οποίων το Γενικό Εμπορικό Μητρώο τηρείται στα επιμελητήρια και τις περιφέρειες της χώρας.
 • Έως τις 23.8.2019, η ισχύς των πινάκων κατάταξης των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών του σχολικού έτους 2018-2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπρόθεσμη πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2019-2020.
 • Έως τις 31.12.2019 η προθεσμία για τη δήλωση του διακριτικού τίτλου των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
 • Έως τις 30.9.2019 η προθεσμία απευθείας αποζημίωσης των δικαιούχων περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
 • Τέλος, αποκαθίσταται η νομιμότητα δαπανών που έχουν διενεργηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια εξοπλισμού, φαρμάκων και υπηρεσιών σε νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από