Δεν φαίνεται να τραβάει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία.

Ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις των φορολογούμενων και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 3,9 εκατ. οφειλετών της εφορίας.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες ρύθμισαν χρέη ύψους 1,144 δισ. ευρώ στα οποία έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 1,492 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν οι αρχές είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου καθότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εκτιμούν ότι μετά την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που θα αποφασίσουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβλέποντας το «ναυάγιο» λόγω χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 120 δόσεων ανακάλυψε εναμιση μήνα μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε, ότι ήταν λάθος να εξαιρεθούν από τις 120 δόσεις οι επιχειρήσεις που προσφέρουν δουλειές και φορολογικά έσοδα στη χώρα.

Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την ρύθμιση των 120 δόσεων και σε νομικά πρόσωπα, με τζίρο ως δύο εκατομμύρια ευρώ, για την εξόφληση οφειλών στην εφορία, μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση.