Επειδή πολύς λόγος γίνεται, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, για την κεντροαριστερά ας επιχειρήσουμε μία πρώτη ανάλυση του όρου τη στιγμή που ερίζουν για αυτή τόσο η…. Δεξιά όσο και η παραδοσιακή και λαϊκίστικη Αριστερά.

Η κεντροαριστερά δεν αποτελεί έναν γεωγραφικό χώρο που καλύπτει το κενό από την αριστερά στη δεξιά αλλά μία πολιτική δύναμη που εκφράζει κοινωνικά στρώματα.

Οι εντελώς απολίτικες απόψεις που δίνουν γεωγραφικό προσδιορισμό η κάλυψη κενού, μάλλον δεν καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της κεντροαριστεράς.

Κατ αρχήν κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατία ταυτίζονται.

Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να εκφράζει συγκεκριμένα στρώματα που τα τελευταία χρόνια της κρίσης περιθωριοποιήθηκαν. Τα μεγάλα αυτά κοινωνικά στρώματα φτωχοποιήθηκαν από την κατάρρευση της μεσαίας τάξη.

Ακόμη περιλαμβάνει εργαζόμενους και συνταξιούχους που είδαν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται. Αλλα και επιχειρηματίες που στραγγαλίστηκαν από την υπερβολική φορολογία. Είμαι της άποψης ότι τα κόμματα είναι αντανάκλαση κοινωνικών αναγκών άρα εκφράζουν κοινωνικά στρώματα.

Οι απόψεις για καλά και και… κακά κόμματα είναι αφελείς και απολίτικες.

Η σοσιαλδημοκρατία εκφράζει τα στρώματα τα οποία εάν ενεργοποιηθούν θα μπορέσουν να δώσουν το σήμα εκκίνησης της οικονομίας.

Η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί την πλέον ουσιαστική πρόταση για την έξοδο τη Ελλάδας από την κρίση και από το τέλος του φαύλου κύκλου της υπανάπτυξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί το τελευταίο καιρό με… γέφυρες και κορώνες να πείσει ότι μπορεί να καλύψει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί γιατί δεν το πιστεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στις αρχές του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Δεν πιστεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομίας και του Κράτους.

Είναι βαθιά λαϊκίστικο κόμμα και έτσι εξηγείται η συνεργασία του με ακροδεξιούς και… ψεκασμένους. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στο  DNA της την σοσιαλδημοκρατία αλλά τον λαϊκισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βασικές αρχές και χωρίς πολιτική στρατηγική προσπαθεί να συσπειρώσει έναν κόσμο που είναι βαθιά αντιδεξιός και δεν μπορεί ακόμη να αντιληφθεί ότι το κόμμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για την Δεξιά. Ακόμη το κυβερνών κόμμα ψάχνει να βρει βάση κινδυνεύοντας να μείνει ένας στρατός με στρατηγούς αλλά χωρίς στρατό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε καν να υποκριθεί ότι είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Από την άλλη η προσπάθεια Μητσοτάκη να μιλήσει για κεντροαριστερά μοιάζει με ανέκδοτο. Ποια ακριβώς κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από την κρίση μπορεί να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία?

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από ότι φαίνεται βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας, αποτελείται από δύο τάσεις. Από η λαϊκή δεξιά που είναι βαθιά διχαστική και συντηρητική και από νεοφιλελεύθερη που ονειρεύεται έναν βαλκανικό θατσερισμό.

Η άποψη μου ότι νεοφιλελεύθερα πειράματα σε μια περιφερειακή χώρα της Ευρώπης θα είναι καταστροφικά.

Η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα που εκφράζεται από το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία κοινωνία των δύο τρίτων. Πολύ περισσότερο του ενός τρίτου.

Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να στηριχθεί σε κοινωνικά στρώματα που θα κινητοποιηθούν και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει με θάρρος να σταθεί απέναντι στον περιφερειακό νεοφιλελευθερισμό αλλά και στον επιχειρηματικό κρατισμό.

Η κεντροαριστερα διαλύοντας την πολιτική αχλή των ημερών έχει συγκεκριμένες θέσεις, αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μεταβληθεί σε παντοπωλείο ιδεών.

Θα σταθεί λοιπόν στο πλευρό αυτών που βρίσκονται  απέναντι στην υπερφορολόγηση ,στο πλευρό αυτών που μαζικά περιθωριοποιούνται, στο πλευρό αυτών που θέλουν να επενδύσουν, στο πλευρό αυτών που θέλουν μια άλλη παιδεία, στο πλευρό αυτών που θέλουν τα παιδιά τους να γυρίσουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν.

Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί το αύριο αρκεί να επενδύσει στις βασικές αρχές της.