Στο κενό έπεσε η προσπάθεια στοχοποίησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μελών της οικογένειάς του, αλλά και δύο πρώην υπουργών που είχαν υπηρετήσει σε κυβερνήσεις επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού. Αλλη μία υπόθεση στην οποία είχε επενδύσει το Μέγαρο Μαξίμου καταρρέει με πάταγο, παράλληλα με άλλες δικαστικές υποθέσεις (όπως ο φάκελος της Novartis) που καταγγέλλονται ως «σκευωρίες» μέσα από τις οποίες επεδίωξε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη η κυβέρνηση Τσίπρα.

Οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού και άλλων συνολικά έξι προσώπων, που είχε ξεκινήσει από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, με σφραγίδα» της ίδιας Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν εκείνη την περίοδο να εκμεταλλευθούν την παραγγελία για δικαστική έρευνα, αναφέροντας στη Βουλή ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι είναι μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου κι όποιος άλλος είναι ένας περιστασιακός ένοικος της εξουσίας». Ηταν η απάντηση που έδωσε στη Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε κάνει λόγο για «αδίστακτη κυβέρνηση» και είχε κατηγορήσει τον Τσίπρα ότι επιχειρεί να πλήξει «τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας». Τη σκυτάλη, μάλιστα, είχε πάρει από τον Πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι «τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη και θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος».

Ερευνα

Τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που τέθηκαν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας Αρχής κατέδειξαν – όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος – ότι ουδέν μεμπτό ή αξιόποινο εντοπίστηκε μετά τις πολύμηνες έρευνες τόσο σε σχέση με το πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, όσο και με τους δύο υπουργούς των κυβερνήσεων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ευάγγελο Μαλέσιο. Ετσι, η υπόθεση που άνοιξε ύστερααπό παρέμβαση της Αρχής έκλεισε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, με τη «βούλα» δηλαδή της Ανεξάρτητης Αρχής, όπως σηματοδοτεί η οριστική και αμετάκλητη απόφαση περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης που είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις.

«Η κυβερνητική προσπάθεια να στοχοποιηθεί ο Κώστας Σημίτης και πολιτικοί αντίπαλοι με όχημα τις δικαστικές Αρχές δεν ευδοκίμησε» σχολίαζαν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Παρέπεμπαν, μάλιστα, και στην υπόθεση της Novartis, θυμίζοντας πως ενώ επιχειρήθηκε να «βαπτιστεί» ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, αποδεικνύεται πως πρόκειται για άλλο ένα κυβερνητικό αφήγημα που μέρα με τη μέρα καταρρέει. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος χθες στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, δήλωσε πως «άλλη μία άθλια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε».

Αντιδράσεις

Η παραγγελία της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε δηλώσει πως «η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Για επιχείρηση ενοχοποίησης του Κώστα Σημίτη είχε μιλήσει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Εχουν ανοίξει τους λογαριασμούς μου, ας κάνουν ό,τι θέλουν, δεν με αφορά. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Είμαι ένας πολίτης που σέβεται τον νόμο» είχε παράλληλα δηλώσει για τη δική του στοχοποίηση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με παραγγελία της επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε το άνοιγμα των λογαριασμών των προαναφερόμενων πολιτικών προσώπων. Μετά τον έλεγχο που ακολούθησε η υπόθεση αρχειοθετήθηκε στο σύνολό της, καθώς για κανένα από τα ελεγχόμενα πρόσωπα δεν προέκυψε η παραμικρή σκιά περί διακίνησης μαύρου χρήματος. Η παραγγελία για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών είχε γίνει με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν σε κατάθεση Γάλλου, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος σε επιχειρηματικό όμιλο που ενεπλάκη στην προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου για τις φρεγάτες. Πρόκειται για τον Μισέλ Ζοσεράν, η κατάθεση του οποίου έχει δοθεί το 2006 στις γαλλικές δικαστικές Αρχές και βρίσκεται στη δικογραφία για τις φρεγάτες επό πολλά χρόνια, χωρίς έως πρόσφατα να έχει απασχολήσει ειδικά τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.