Είκοσι μία περιοχές μπαίνουν στη νέα λίστα με τις παρατάσεις που δίνεται στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης (με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στις 16 Μαΐου) και αφορά τη συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Για δύο από αυτές τις περιοχές (Δωδεκάνησα και Κορινθία) η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε προχθές (5 Ιουνίου) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β – 2102). Την ίδια ώρα, σε 17 ημέρες λήγει το περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες στον Δήμο της Αθήνας να διορθώσουν τυχόν λάθη που έγιναν στις δηλώσεις του 2008.

Ειδικότερα, περιθώριο έως τις 31 Ιουλίου 2019 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Δωδεκάνησα και την Κορινθία προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Η παράταση (που είναι πέραν των προβλεπόμενων έξι μηνών) δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά.

Το προβλεπόμενο εξάμηνο έληξε για την Κορινθία στις 12 Μαΐου και για τα Δωδεκάνησα στις 19 Μαΐου 2019. Διευκρινίζεται ότι η οροφή για την επιπλέον παράταση είναι οι έξι μήνες και δίνεται κατά περίπτωση – με Υπουργική Απόφαση -, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν κάθε φορά για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Μετά τις δύο προαναφερόμενες περιοχές (Δωδεκάνησα και Κορινθία) σειρά αναμένεται να πάρουν για νέα παράταση οι 19 περιοχές όπου το εξάμηνο λήγει μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η νέα Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη των παρατάσεων. Κι αυτό διότι, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα του Κτηματολογίου, «κάθε φορά που ανακοινώνεται νέα παράταση ερημώνουν τα Γραφεία Κτηματογράφησης».

Αυτός και ο λόγος που από το Κτηματολόγιο συνιστούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσέρχονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης πριν από τη λήξη των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων, όπου θα πιστοποιείται μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας η εμπρόθεσμη προσέλευσή τους και θα ορίζεται ραντεβού σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου να υποβάλλουν χωρίς ταλαιπωρία τις δηλώσεις τους, όταν θα έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή, όπως λένε, εφαρμόζεται ήδη για τις περιοχές όπου οι προθεσμίες λήγουν εντός του τρέχοντος μηνός.

Οι 19 περιοχές

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο για 12 περιοχές: Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Ιουνίου, λήγει το εξάμηνο για άλλες 7 περιοχές: Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

Οπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα ακίνητά τους διότι αν δεν το κάνουν κινδυνεύουν να μην κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να τη χάσουν. Επιπλέον, η σωστή υποβολή δηλώσεων γλιτώνει τους ιδιοκτήτες από ταλαιπωρία και κόστος.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η υποβολή των δηλώσεων να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου, η πρόσβαση στην οποία γίνεται μόνο μέσω των κωδικών Taxisnet των ενδιαφερομένων. Για τον λόγο αυτόν, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αύριο στην έξτρα έκδοση έναν οδηγό που καθοδηγεί βήμα βήμα τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση της δήλωσης και της ηλεκτρονικής επισύναψης όλων των αρχείων που απαιτούνται. Την ίδια ώρα, μέσα στον Ιούνιο προετοιμάζεται και η συλλογή δηλώσεων σε Μαγνησία, Σποράδες, Λήμνο και Λέσβο.

————————

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», «Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη», & «e-Κτηματολόγιο»

Ειδικό ένθετο 64 σελίδων.

Για πρώτη φορά, ο απλουστευμένος οδηγός για να κάνετε από το σπίτι σας, ηλεκτρονικά, τη δήλωση του κτηματολογίου.

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωσή της από το σπίτι

Ολες οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Πώς γίνεται ο εντοπισμός των ακινήτων

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε

μαζί

 

Μία μοναδική προσφορά

Tα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη

Περιθώριο 17 ημερών

Στο μεταξύ, περιθώριο 17 ημερών – έως τις 24 Ιουνίου 2019 – έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να ελέγξουν και να διορθώσουν, στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη, τα αποτελέσματα της επεξεργασίας που έγιναν στο Κτηματολόγιο το 2008. Στο διάστημα αυτό υπολογίζονται και τα Σαββατοκύριακα επειδή όλη η διαδικασία γίνεται – και – ηλεκτρονικά.

Πρόκειται για το στάδιο της προανάρτησης – που ακολουθεί τη συλλογή δηλώσεων – και αφορά 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.ά.) που έχουν 726.951 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τα οποία δήλωσαν στο Κτηματολόγιο το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Διευκρινίζεται ότι οι όποιες παρατάσεις ανακοινώνονται από το Κτηματολόγιο αφορούν το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης και όχι τη διαδικασία της προανάρτησης που είναι σε εξέλιξη από τη Μ. Δευτέρα στον Δήμο Αθηναίων.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων δεν απαιτείται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης, που πλέον έχει μετακομίσει από την Πατησίων (όπου λειτουργούσε έως τη Μ. Δευτέρα) στο Γαλάτσι, στα Ολυμπιακά Ακίνητα επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137. Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων στέλνοντας απλά τη συμπληρωμένη αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα στο e-mail ad@ proanartisi-athina.gr.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 12.000 ιδιοκτήτες επισκέφθηκαν το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι και από αυτούς οι 4.000 έκαναν νέες δηλώσεις (διότι είτε δεν έκαναν δήλωση το 2008 είτε τα ακίνητα άλλαξαν χέρια). Αίτηση επανεξέτασης υπέβαλαν γραπτώς (στο Γαλάτσι) 7.000 ιδιοκτήτες και ηλεκτρονικά 9.500 ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα (σε ποσοστό 41,15%) είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων των ιδιοκτητών. Ακολουθεί (σε ποσοστό 14%) η αλλαγή του είδους δικαιώματος: υπάρχουν, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου η ψιλή κυριότητα (το 2008) έγινε τώρα πλήρης.

Στην 3η θέση (σε ποσοστό 11,48%) είναι η διόρθωση των στοιχείων που αφορούν τους τίτλους (πιστοποιητικά μεταγραφής κ.ά.) και στην 4η θέση (σε ποσοστό 4,5%) αλλαγές στα στοιχεία του ακινήτου (εμβαδόν κ.ά.). Κατά μέσο όρο, στο Γαλάτσι οι επισκέψεις των ιδιοκτητών κυμαίνονται από 350 έως 600 ημερησίως, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπαίνουν καθημερινά γύρω στους 600 ιδιοκτήτες.