Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ρίχνονται στη μάχη των πανελλαδικών σήμερα, Πέμπτη, οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αύριο, σειρά έχουν οι μαθητές των γενικών λυκείων οι οποίοι θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (γενικής παιδείας).

Μετά τη λήξη των πανελλαδικών, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο το οποίο είναι σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με πέρυσι καθώς λόγω των συγχωνεύσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας εν μέσω της χρονιάς, θα υπάρξουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας αύξησε σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων  για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος χαμηλώνοντας έτσι την πήχη σε μία σειρά τμημάτων. Ειδικότερα, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα εισαχθούν  78.335 φοιτητές,  αριθμός αυξημένος κατά 3.643 θέσεις σε σχέση με πέρυσι οπότε και είχαν εισαχθεί 74.692.

Ο αριθμός των εισακτέων παραμένει αμετάβλητος για μία σειρά πρωτοκλασάτων σχολών στα οποία «συνωστίζονται» κάθε χρόνο χιλιάδες αριστούχοι. Συγκεκριμένα, στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι εισακτέοι σε τμήματα Νομικής, Ιατρικής και Πολυτεχνικών σχολών, εξέλιξη η οποία θα διατηρήσει στα ίδια υψηλά επίπεδα τον ανταγωνισμό των υποψηφίων.

Αντιθέτως, αύξηση στις θέσεις καταγράφεται στα οικονομικά τμήματα, σε σχολές Ναυτικών και Τουριστικών Σπουδών αλλά και σε τμήματα Γεωπονίας.

Δείτε το πρόγραμμα των υποψηφίων ΓΕΛ

Δείτε το πρόγραμμα των υποψηφίων ΕΠΑΛ