Άρδην αλλάζει ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει να δοθεί παράταση της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 120 με στόχο να διευκολυνθούν οι οφειλέτες λόγω των εθνικών εκλογών.

Με την προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση να εκπνέει κανονικά στις 28 Ιούνιου το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να την παρατείνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για να δοθεί η σχετική παράταση.

Αυτό μπορεί να γίνει και με απλή υπουργική απόφαση, δεδομένου ότι υπάρχει σχετική αναφορά στον ήδη ψηφισμένο νόμο. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει χιλιάδες αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, το πιθανότερο είναι ότι θα δοθεί μια γενναία παράταση, ενδεχομένως και μεγαλύτερη αυτής που θα δοθεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν από 18 έως και 120 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Σε φορολογούμενους με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Για τους οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το ύψος του εισοδήματος του 2017. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18 και μεγαλύτερος των 120.

Πού πρέπει να δώσουν προσοχή οι οφειλέτες

1. Όταν υπάρχουν πληρωμές που δεν έχουν τακτοποιηθεί από την αρμόδια ΔΟΥ, η ρύθμιση δεν προχωρά. Η εφαρμογή εμφανίζει την ένδειξη «υπάρχει ασυμφωνία κατά την πίστωση των πληρωμών σας, η οποία τακτοποιείται στη Δ.Ο.Υ. προκειμένου να ενημερωθούν οι οφειλές σας». Πρακτικά θα πρέπει να υπάρξει επίσκεψη προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί συμψηφισμοί και μετά να ξεκλειδώσει η διαδικασία.

2. Όταν υπάρχουν οφειλές σε δύο και πάνω εφορίες, θα πρέπει να γίνουν χωριστές ρυθμίσεις.

3. Όταν ρυθμίζονται οφειλές που έχουν ενταχθεί σε πάγιες ρυθμίσεις των 12 δόσεων.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιλεγεί η επιλογή Γ, σύμφωνα με την οποία οι οφειλές ρυθμίζονται εθελοντικά. Εάν μέσα στην παλαιά ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες από 1/1/2019 και μετά, τότε εμφανίζεται σχετική ένδειξη ότι «συμπεριλαμβάνονται οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει μετά να τακτοποιηθούν».

4. Όταν υπάρχουν οφειλές που προέκυψαν από αποτελέσματα φορολογικού ελέγχου που κοινοποιήθηκε στα τέλη του 2018.