Στην «πατριωτική ψήφο» προσβλέπουν τα λαϊκο-δεξιά και εθνικιστικά κόμματα που κινούνται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής με στόχο να διεκδικήσουν μερίδιο από την ψήφο όσων αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τουλάχιστον πέντε κόμματα επενδύουν εκλογικά σχεδόν τα πάντα στα νερά της λίμνης.

Με δεδομένη τη δημοσκοπική εικόνα καταβύθισης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το εκλογικό ακροατήριο και παρά την πρόσβαση που καταγράφει η ΝΔ, τα κόμματα αυτά επιχειρούν να εμφανιστούν ως original εκφραστές της εθνο-πατριωτικής ψήφου. Με ανιχνεύσιμο αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις, ο άλλοτε βουλευτής του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, Κυριάκος Βελόπουλος, επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, καταγράφεται ως η πιο δυναμική παρουσία μεταξύ των ομοϊδεατών του (κάποιες μετρήσεις έφτασαν να του δίνουν ακόμα και 2,5%) με σημείο αναφοράς κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα.

To άλμα του Βελόπουλου

Γνωστός από τις ακατάπαυστες εκπομπές τηλεπωλήσεων με βιβλία για την ορθοδοξία, το ελληνικό έθνος, την παγκοσμιοποίηση μέχρι τον Πούτιν και το ορθόδοξο τόξο με τη Ρωσία, μαζί με φυλακτά και κεραλοιφές από το Αγιον Ορος, έχει κάνει επιχειρηματικά άλματα. Καταγγέλλοντας τους «απάτριδες» και «μισέλληνες» έχει διακηρύξει ότι θέλει «να ενώσει τους Ελληνες» καθώς, για τον ίδιο, «δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά» αλλά «μόνο Ελλάδα». Για τη Συμφωνία των Πρεσπών θεωρεί ότι «δεν πήραμε τίποτα ενώ δώσαμε όλα αυτά που ήθελαν οι Σκοπιανοί εδώ και πολλά χρόνια», ενώ δηλώνει ότι τον αφήνει αδιάφορο αν τον λένε «φασίστα, ακροδεξιό ή ακροαριστερό».

«Για το έθνος και την ελευθερία» μάχεται και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές αυτόνομος μετά την αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας με τον Βελόπουλο. Μάλιστα στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε κατήγγειλε τον Βελόπουλο ως «»λαγό» του Μητσοτάκη και του Γεωργιάδη». Θιασώτης της Μαρίν Λεπέν, ο Κρανιδιώτης έχει θέσει τη δική του διαχωριστική γραμμή: από τη μια, «έχουμε ταυτότητα, πατρίδα, ρίζες, έχουμε ήρωες, πολιτισμό» και από την άλλη είναι «οι παγκοσμιοποιητές, οι αριστεροί και νεοφιλελεύθεροι οπαδοί του σύγχρονου ολοκληρωτισμού της ισοπέδωσης των εθνικών συνόρων κ.λπ.».

Διεκδικώντας τον ρόλο του αυθεντικού εκφραστή του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επανακάμπτει αρνούμενος ότι είναι ακροδεξιός: «Αυτά τα λένε οι συνήθεις ύποπτοι της Αριστεράς», σχολίαζε πρόσφατα δηλώνοντας ότι ο ίδιος «αγωνιά για το έθνος, την Εκκλησία και την οικογένεια». Οι προσπάθειες στις οποίες πήρε ενεργό μέρος για συνεργασίες και συμμαχίες στον ευρύτερο αυτό χώρο, δεν απέδωσαν παρότι ήλπιζε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό «πατριωτικό μέτωπο» – περιορίστηκε στην εκλογική σύμπλευση με την Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση του πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, Ελευθέριου Συναδινού.

Και ο Καμμένος για το μερίδιο

Αν και κεντρικό μέλος της κυβέρνησης, ως υπουργός Αμυνας, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, «μερίδιο» από την ψήφο όσων αντιδρούν σε αυτήν διεκδικεί, βέβαια, και ο πρώην συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος. Δίνοντας αγώνα πολιτικής επιβίωσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ελπίζει στην «πατριωτική ψήφο», ενώ η Συμφωνία τον έφερε κοντά με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο, συνιδρυτή του κόμματος Δύναμη Ελληνισμού μαζί με τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος μετά τη συνεργασία με τον πρώην πρόεδρό του, τον διέγραψε… Στο εθνικοπατριωτικό ακροατήριο απευθύνεται και η Ελλήνων Συνέλευσις του έγκλειστου για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.