Οι υπηρεσίες της Κομισιόν δεν σταμάτησαν, λόγω ευρωεκλογών, να κάνουν τον λογαριασμό του πακέτου Τσίπρα. Τα πρώτα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για την επόμενη μέρα, όταν έρθει η ώρα οι Βρυξέλλες και οι θεσμοί συνολικά να εκφράσουν μέσω των εκθέσεών τους τις θέσεις τους για τους εκλογικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης στην κόψη των δεσμεύσεων που η ίδια ανέλαβε. Μέχρι τώρα, η προοπτική της ευρωκάλπης κράτησε τους τόνους χαμηλούς με εξαίρεση τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, μετά την παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στο εσωτερικό, έστειλε τα πρώτα προειδοποιητικά σήματα πιθανού εκτροχιασμού και κυρώσεων.

Οι πρώτες μετρήσεις κόστους των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και όσων εξαγγέλθηκαν ως προεκλογικές παροχές για το 2020 δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες μαύρη τρύπα, η οποία ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ έναντι των εν ισχύ δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, φέτος και το 2020.

Οι στόχοι

Μόνο για το 2019, η υστέρηση έναντι του στόχου υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα να υποχωρεί σχεδόν μία μονάδα κάτω από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμα χειρότερα, το 2020, κατά τις εκτιμήσεις των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, το πρωτογενές πλεόνασμα τείνει προς την περιοχή του 1,5% – 2% του ΑΕΠ, πολύ πιο κάτω και από το ανεπίσημο – επί του παρόντος – νέο όριο του 2,5% του ΑΕΠ που επιχείρησε να καθιερώσει ως στόχο η κυβέρνηση με την ιδιόμορφη παροχή «εγγυήσεων» από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων.

Επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων θα ισοδυναμούσε με πλήρη εκτροχιασμό έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τινάζοντας στον αέρα και τις προβλέψεις αναφορικά με την πορεία του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια.

Αυτές οι ενδείξεις, μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, κρύβονταν πίσω από την ηχηρή προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει άλλους λογαριασμούς και όπως ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «στο τέλος θα αποδειχθεί ότι εμείς έχουμε δίκιο»…

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστειλε στους θεσμούς τις δικές του μετρήσεις αναφορικά με το κόστος των μέτρων που ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται, αλλά και αυτών που σχεδιάζονται για το 2020.

Η 13η σύνταξη

Οι πρόσφατες παροχές με την καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους – βαφτίστηκε «13η σύνταξη» – και τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, έχουν κοστολογηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο 0,7% του ΑΕΠ για φέτος. Πρακτικά, υπολογίζεται πως κοστίζουν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή τους, κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα θα προκύψει φέτος ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ ενώ η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ αναφορικά με τη συνταγματικότητα των περικοπών των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους ήρθε να ακυρώσει τις απαιτήσεις των θεσμών για δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας στον προϋπολογισμό. Εκκρεμεί βεβαίως η απόφαση αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου.

Για το 2020, οι νεότεροι κυβερνητικοί υπολογισμοί καθηλώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ μετά την εφαρμογή νέων παρεμβάσεων συνολικού ύψους 0,6% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και το κόστος των φετινών μόνιμων μέτρων.

Ο στόχος αυτός κρίνεται εξαρχής προβληματικός. Η δέσμευση αφορά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τα λεφτά είναι πάνω στο τραπέζι» περιγράφοντας πως έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να «κλειδώσει» σε έναν ειδικό λογαριασμό 5,550 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ως «εγγύηση» στους δανειστές για το ενδεχόμενο να χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Το σενάριο δεν έχει «καμία τύχη», μεταφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, εκτιμώντας πως όλες οι υποσχέσεις είναι απλά «στον αέρα».

Με τις υποσχέσεις αυτές όμως, η σημερινή κυβέρνηση ναρκοθετεί τα περιθώρια κινήσεων της επόμενης, στον βαθμό που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να υποστηρίζει πως η νέα κυβέρνηση ακυρώνει όσα ο ίδιος είχε εξαγγείλει. Ακόμα χειρότερα, το ενδεχόμενο οι θεσμοί να ζητήσουν διορθωτικά μέτρα, μόνο και μόνο εξαιτίας της ζημιάς που έχει γίνει στα δημοσιονομικά φέτος, είναι παραπάνω από ορατό και σε πρώτο πλάνο έρχεται η προνομοθετημένη μείωσης του αφορολογήτου, χωρίς αντίμετρα.

Ο λογαριασμός των μέτρων ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες και τα οριστικά ευρήματα θα αποτυπώνονται στην έκθεση της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου. Με τα σημερινά δεδομένα, όλα δείχνουν πως η τελευταία σχετικά καλή έκθεση των θεσμών ήταν αυτή της 27ης Φεβρουαρίου. Ξέχωρα από τα δημοσιονομικά, τα οποία θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας, η Κομισιόν αναμένεται να επισημάνει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και το μηδενισμό ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.