Ο κύβος ερρίφθη για τον νικητή των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Αυτό που «παίζεται» και για το οποίο όλοι αναρωτιούνται είναι η διαφορά του νικητή με το κυβερνών κόμμα.

Μια διαφορά η οποία θα κρίνει και το χρόνο των εθνικών εκλογών, τις αποφάσεις που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες στα τέλη Ιουνίου ή θα πάει με βάση το πρόγγραμμα που έχει στηρίξει εδώ και καιρό, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Οπως λένε άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές, αυτό που φαίνεται να παγιώνεται είναι μια διαφορά της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 5 μονάδες, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κι έρευνες που δείχνουν τη διαφορά να περιορίζεται στις 3,5 μονάδες, όπως αυτή της Κάπα Recearch που δημοσίευσε το Εθνος.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των κομμάτων θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχει νικητής των ευρωεκλογών, «ακόμη και με μια ψήφο διαφορά», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει παγιωθεί δηλαδή και στο κυβερνών κόμμα η πεποίθηση ότι η ΝΔ θα είναι η κερδισμένη της προσεχούς Κυριακής, όμως, αυτό που σκέφτονται στην Κουμουνδούρου είναι αφενός η διαφορά μεταξύ τους και αφετέρου να μην πάρει η ΝΔ πάνω από 30%.

Αυτό που θέλουν όσο τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κλείσει η ψαλίδα κάτω από τις 3 μονάδες, να μην «γράψει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αριθμό 3 και να αναδειχθεί την Κυριακή ότι η ΝΔ δεν έχει «ρεύμα», ότι δηλαδή οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να διαχειριστεί την ήττα του, την πρώτη του άλλωστε από τότε που ανέβηκε στην εξουσία.

Διαφορά της τάξης των επτά μονάδων, ένα ποσοστό που ενδεχομένως να δείχνει ότι δεν μπορεί να κλείσει η ψαλίδα με τον τρόπο που θα επιθυμούσε το κυβερνών κόμμα, έβγαλε και η έρευνα της Pulse. Δείχνει ότι η γενική πεποίθηση είναι ότι στην πρώτη θέση θα είναι η ΝΔ αλλά κανείς δεν γνωρίζει τη διαφορά.

Προβάδισμα 7,8 μονάδων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει νέα δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll για τις Ευρωεκλογές.

Στο ερώτημα αυτό λοιπόν η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,3% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8,1%, η Χρυσή Αυγή με 6,8%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, η Ενωση Κεντρώων με 2,3%, το Ποτάμι με 1,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,4%, η Δημιουργία Ξανά με 1,1%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,1% και η ΜέΡΑ25 με 1%. Αλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, Λευκό, άκυρο, αποχή το 2,6%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 10,4%.

Επιασαν «ταβάνι»

Οι δημοσκόποι τονίζουν ότι και τα δύο κόμματα τις τελευταίες ημέρες έχουν «ταβανιάσει», δηλαδή δεν δείχνουν να υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής των μέχρι στιγμής δεδομένων. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεφύγει από ένα ποσοστό μεταξύ 22% – 24%, ούτε η ΝΔ μπορεί να ξεφύγει πάνω από 28% – 30%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανατροπές λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες.

Οχι ως προς τον νικητή αλλά ως προς το αποτέλεσμα που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες παροχές με αύξηση 10% της κατώτατης σύνταξης και ίσως επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Δείχνει ότι στο Μαξίμου επιζητούν πάση θυσία το λαγό από το καπέλο που θα φέρει περισσότερους συνταξιούχους (αλλά και νέους) στον ΣΥΡΙΖΑ και θα αυξήσει την συσπείρωση. Βλέπει ότι η ΝΔ χάνει ψηφοφόρους που μετακινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι πιθανότατα ένα εκλογικό σώμα που αμφιταλαντεύεται.

Επίσης, με 60% συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν δεδομένο στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορούν να φτάσουν το 75% και να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά.

Η Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου ίσως να μην αρκεί για να πετύχει ο Τσίπρας αυτό που επιθυμεί. Αλλά τάζοντας όλο και περισσότερα, αδιαφορώντας για το δημοσιονομικό κόστος και για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας, ενδεχομένως να μπορέσει να κλείσει την ψαλίδα και να ανακόψει το ρεύμα της ΝΔ προς την εξουσία, όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Την Κυριακή θα έχουμε αλλαγή του εκλογικού σκηνικού, όμως, κανείς δεν ξέρει αν θα έχουμε πλήρη ανατροπή ή θα υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις.