Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης, ένα σημαντικό καλλιτεχνικό – ιστορικό δρώμενο με τίτλο: «100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης», του Ηλία Τ. Υφαντίδη, θα έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να παρακολουθήσει στις 18 Μαΐου στις εννιά το βράδυ. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων Πόντου στην Πλ. Αλεξάνδρας (Ακτή Κουντουριώτου) στον Πειραιά, ο σημαντικός εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης παρουσιάζει ένα μουσικό – αφηγηματικό Δρώμενο Τιμής & Μνήμης στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου.

Μια μοναδική ανοιξιάτικη βραδιά στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου

Λίγα λόγια

19 Μαΐου 1919. Ενώ η Μικρασιατική Εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ εξολόθρευσαν 353.000 καταγεγραμμένους Έλληνες του Πόντου σ’ ένα σύνολο περίπου 750.000.

18 Μαΐου 2019. Έναν αιώνα αργότερα και μια σπάνιας καλλιτεχνικής έμπνευσης εκδήλωση τιμής και μνήμης των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, υπόσχονται ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και συγγραφή κειμένων του Ηλία Τ. Υφαντίδη, διάσημοι μουσικοί και τραγουδιστές που με την στάση τους έχουν αποδείξει την αγάπη τους προς τον Ποντιακό Ελληνισμό συμμετέχουν στα «100 χρόνια ανέσπερης μνήμης», ένα πολυσχιδές δρώμενο «…γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν…»

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα της οποίας δουλειές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχουν λατρευτεί (ενδεικτικά «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα», «Νοτιάς», «Τρίτο στεφάνι») θα παρουσιάσει συνθέσεις της, κάποιες από τις οποίες είναι γραμμένες για τον Πόντο

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο με διεθνή καριέρα είναι έτοιμη να ξεσηκώσει το κοινό με την θεσπέσια φωνή της.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου, έμπειρη καλλιτέχνιδα στις χορωδίες παραδοσιακής μουσικής, θα βάλει την δική της μουσική πινελιά κάτι που αναμένεται να κάνουν επίσης η Βασιλική Καρακώστα, η Μαρία Κοντογιαννοπούλου, ο Κώστας Αγέρης και ο ίδιος ο δημιουργός του δρώμενου Ηλίας Υφαντίδης. O Κ. Αγέρης θα παρουσιάσει ένα νέο τραγούδι του το οποίο μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο «Αροθυμώ σε», τον έναν εκ των δύο χορηγών της παράστασης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χριστιανική και Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (χοράρχης ο Μιχάλης Μακρής), αναμένεται να προκαλέσει γνήσια συγκίνηση στο κοινό, ενώ οι μουσικοί που συμμετέχουν ανήκουν στην αφρόκρεμα των ονομάτων του χώρου της παραδοσιακής μουσικής: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι – ούτι), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Θοδωρής Κοέλης (κόντρα μπάσο), Χάρης Λαμπράκης (πνευστά), Γιώργος Κουλαξουζίδης (ποντιακή λύρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).

Αφηγητές της παράστασης θα είναι οι Άννα Καλαϊτζόγλου, Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη και Θοδωρής Ευστρατιάδης, ενώ στα δρώμενα και τους χορούς τον πρώτο λόγο θα έχουν χορευτές του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Εμφανίζονται 50 Πυρριχιστές, 100 χορευτές και 30 κρουστοί.

Χορηγοί επικοινωνίας

ΟΝΕ Channel, ΤΟ ΒΗΜΑ, in.gr, ΤΑ ΝΕΑ, ΣΚΑΪ, Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά Κανάλι Ένα 90.4fm

Υποστηρικτές εκδήλωσης

«Capital Ship Management Corp»

Επίσης:

«Αροθυμώ σε» Το βιβλίο της Ρενέ Στυλιαρά ένα ταξίδι από, προς και για τον Πόντο σε αφήγηση του Ερωτόκριτου Σαββίδη, θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου μαζί με το ΒΗΜΑ της Κυριακής

«Savvidis Dental Clinic»

«Bubble Tale» Αλυσίδα καταστημάτων ιδιαίτερων ροφημάτων που συνδυάζει την υγεία με την γεύση και τείνει να γίνει νέο ελληνική συνήθεια στην Ελλάδα και στην Κύπρο.