Τους νικητές του βραβείου Stephen Hawking για την προσφορά τους στην επιστήμη και στην τεχνολογία ανακοίνωσε το φεστιβάλ του STARMUS, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του σπουδαίου θεωρητικού φυσικού.

Με το βραβείο θα τιμηθούν ο CEO της Space X Έλον Μασκ «για τα εκπληκτικά επιτεύγματά του για την ανθρωπότητα» και την πρόοδο στην τεχνολογία των διαστημικών ταξιδιών, ο Μπράιν Ίνο για τη συνεισφορά του στην διάδοση της επιστήμης και το ντοκιμαντέρ «Apollo 11″ του Τοντ Ντάγκλας Μίλερ, για την «πρωτοποριακή ματιά του στην ιστορία της πιο γνωστής διαστημικής αποστολής».

Οι νικητές ανακοινώθηκαν σήμερα στη Ζυρίχη και η επίσημη τελετή απονομής θα γίνει στις 24 Ιουνίου, με συντονιστή τον διεθνούς φήμης επιστήμονα Μπιλ Νάι. Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι κορυφαίοι επιστήμονες και οραματιστές της εξερεύνησης του Διαστήματος, μεταξύ των οποίων και ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς από την αποστολή Apollo 11 καθώς και αστροναύτες από έξι ακόμα αποστολές Apollo.

Συνιδρυτής του STARMUS και μέλος της επιτροπής είναι και ο θρυλικός μουσικός των Queen, Μπράιν Μέι, που εκτός από μουσική ιδιοφυΐα είναι και αστροφυσικός με διδακτορικές σπουδές. Ο Μέι θα δώσει ο ίδιος το βραβείο στον Έλον Μασκ, τον οποιό ο Ρίτσαρντ Ντόκινς είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα «ήρωα του καιρού μας». Πριν τον θάνατό του, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε προσκαλέσει προσωπικά τον Μασκ στο STARMUS. Στο παρελθόν, με το ομώνυμο βραβείο έχουν τιμηθεί ο μουσικός Χανσ Ζίμμερ, ο αστροφυσικός Νιλ ντε Γκρας Τάισον, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ και η τηλεοπτική σειρά The Big Bang Theory.