Πιο χαμηλές από τις συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται φέτος στις ελληνικές θάλασσες και γενικότερα στη Μεσόγειο, σύμφωνα με δορυφορικές εκτιμήσεις τις οποίες επικαλείται η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την Τετάρτη η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας (SST) κυμαινόταν μεταξύ 16 και 17 βαθμούς Κελσίου στο Βόρειο Αιγαίο, στους 18 – 19 βαθμούς Κελσίου στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16 – 17 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για για θερμοκρασίες περίπου έναν με δύο βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές τιμές για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες  οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη χώρα μας επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες το 2018 και τις αρχές του 2019, όποτε η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στη χώρα μας κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου οι δορυφορικές παρατηρήσεις που υπάρχουν στη διάθεση των επιστημόνων από το 1982 μέχρι σήμερα, δείχνουν μικρή αλλά σταθερή άνοδο της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας κάθε χρόνο, ακολουθώντας την υπερκείμενη ατμόσφαιρα.

Στο μεταξύ, στην ξηρά η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας πλησίασε τους 25 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαΐου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Λάρισα (24,2), στα Τρίκαλα (24,1), στη Σαλαμίνα (23,7), στη Μακρακώμη (23,4) και στη Σίνδο (23,4).