Σε δυσμενή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας που επιχειρεί να αλλάξει τους όρους της προεκλογικής αναμέτρησης στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Υπό το βάρος των πολύ αρνητικών δημοσκοπήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης που – όπως χαρακτηρίζεται και από την αντιπολίτευση, με όχημα το νέο πρωθυπουργικό λεκτικό ολίσθημα – είναι… διάτρητη και στις τάξεις της μαίνονται εσωκομματικές συγκρούσεις.

Με όπλο τη σκανδαλολογία και την παροχολογία ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εμψυχώσει έναν κομματικό στρατό με πολύ χαμηλό ηθικό τουλάχιστον για την πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Η ένταση στις τάξεις της ΚΟ και της κυβέρνησης είναι εμφανής σε πολλές περιπτώσεις, αλλά το μόνο που έχει κάπως καθησυχάσει τους βουλευτές είναι η δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού στην προχθεσινή του συνέντευξη ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Η αναφορά του Τσίπρα για εκλογές τον Οκτώβριο επιδρά θετικά στους βουλευτές, καθώς θα παραμείνουν για περίπου πέντε μήνες ακόμα στη Βουλή, διότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας, υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 60-70% δεν θα επανεκλεγεί.

Ο Πρωθυπουργός που επενδύει στη σκανδαλολογία, με την επιλογή του να δώσει έμφαση στην υπόθεση Νοvartis, αλλά και τη στροφή στην παροχολογία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει το φάσμα της ήττας ενώπιόν του. Στο πεδίο της σκανδαλολογίας, ο Πρωθυπουργός μπορεί να επέμεινε ότι η υπόθεση Μανώλη Πετσίτη δεν είναι σκάνδαλο, αλλά δεν κάλυψε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται συντροφικά πυρά, μετά τις αιχμές του Πάνου Σκουρλέτη, του Σάκη Παπαδόπουλου κ.ά.

Η επισήμανση Τσίπρα είμαστε «ανοιχτοί και διάτρητοι, να έρθουν όλοι να δουν τους λογαριασμούς μας» με αφορμή το σκάνδαλο Πετσίτη, επιβάρυνε το κλίμα, καθώς πέρα από το στιγμιαίο λεκτικό λάθος επί της ουσίας της υπόθεσης, κλιμακώνεται η κριτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Ρήγας πήρε σαφείς αποστάσεις από την προχθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Βουλή ότι το σκάνδαλο Πετσίτη «είναι πέτσινο σκάνδαλο». Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον Πάνο Σκουρλέτη είπε: «Δεν θα απαντήσω και δεν θα μπω στη λογική της δικαιοσύνης. Ολα στη δικαιοσύνη, να πάει η υπόθεση όπου πρέπει και να αποδειχθεί».

Με φόντο την υπόθεση Πετσίτη, εξάλου, σε αλλεπάλληλα «χτυπήματα» κατά του Μαξίμου προχωρεί και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε και χθες («Σκάι») να ανοίξουν οι λογαριασμοί Τσίπρα και Παππά.

«Φοβάται τις εκλογές»

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν εξαντλήθηκε ο χρόνος του. Εξαντλήθηκε, όμως, η μεσαία τάξη», είπε χθες (ΑΝΤ1) η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και σχολιάζοντας την πρωθυπουργική συνέντευξη, πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι φοβάται τις εκλογές. Εάν δεν τις φοβάται και εάν πιστεύει πράγματι ότι κάθε φορά τις εκλογές θα τις κερδίζει, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, 26 Μαΐου να κάνει εθνικές εκλογές».

Εκτός όμως από το θέμα Πετσίτη, παραμένει η κόντρα Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά που επίσης επηρεάζει την εικόνα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα εάν και οι δυο πλέον δεν είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μεθαύριο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα των καταγγελιών του προέδρου των ΑΝΕΛ για την υπόθεση των εταιρειών βίζας που έχουν συνάψει συμβάσεις με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Κοτζιά, προβληματίζοντας ήδη το Μαξίμου για το κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Περιοδείες

 Στη σκιά των αναφορών, ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Αλ. Τσίπρας άφησε εκτεθειμένο έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες, η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι πώς θα διαμορφωθούν όροι ουσιαστικής πολιτικής ανάκαμψης. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με αφορμή και τη συνέντευξη Τσίπρα, λένε ότι σιγά σιγά οι πολίτες θα καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και σε αυτό το πλαίσιο θα ενταθεί το κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από την ασυλία που δίνει στην Ακροδεξιά, είναι πλέον ο εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα είναι από εδώ και πέρα και για τις επόμενες 40 ημέρες έως τις εκλογές στην πρώτη γραμμή με συνεχείς περιοδείες, ομιλίες και συνεντεύξεις. Μετά την προχθεσινή περιοδεία στην Κοζάνη, σειρά έχει σήμερα η Μεσσηνία, το Σαββατοκύριακο η Αχαΐα και ακολουθεί η Κρήτη. Στην προχθεσινή του επίσκεψη στο Βελβεντό Κοζάνης έδειξε πως θα κινηθεί στον δρόμο προς τις εκλογές, καθώς μια ιδιαίτερη στόχευση είναι οι αγροτικοί πληθυσμοί, εκτός από τους νέους ψηφοφόρους για τους οποίους ξεκινά καμπάνια τις επόμενες ημέρες για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Εκεί είπε με έμφαση ότι «είναι η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στους αγρότες».

Εν μέσω των σεναρίων για εκλογικό αιφνιδιασμό, παρά την αναφορά Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας, το ενδιαφέρον είναι ότι στην προχθεσινή του συνέντευξη «έκλεισε το μάτι» για να δοθούν παροχές, μια επιλογή που δεν αρέσει και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε μια περιοχή που το κλίμα είναι βαρύ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί με την επισήμανση: «Η χώρα είναι εκτός Μνημονίων». Μάλιστα εκεί αξιοποίησε και την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση να ξαναγίνει αυτόνομος ο Δήμος τους, αίτημα που ήταν στην πρώτη γραμμή από τους κατοίκους από το 2010, όταν συνενώθηκε ο Δήμος Βελβεντού με τα Σέρβια.