Επίσκεψη πραγματοποίησε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους. Με τη συνοδεία του πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής επισκόπου Θεσπιών Συμεών, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συνομίλησε με τους εθελοντές και τους υπευθύνους του συσσιτίου, ενώ παρευρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση και άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Μάλιστα, διένειμε ο ίδιος δεκάδες δέματα φαγητού.

Από το βήμα αγάπης και προσφοράς, μίλησε στον ρ/σ 89,5 της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Μάκη Αδαμόπουλο, στον οποίο επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας χωρίς διακρίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, ανέφερε ότι «πραγματοποιήσαμε επίσκεψη σε αυτόν τον χώρο του πόνου και της αγάπης. Είδαμε ανθρώπους που εργάζονται εδώ να δίνουν κομμάτια από τη ζωή τους, τον χρόνο τους, την ελευθερία τους, τον κόπο τους. Είναι άνθρωποι θυσίας και τους θαυμάζουμε. Συγχρόνως, όμως, είδαμε πολύ κόσμο, ο οποίος πεινάει, υποφέρει, μικρά παιδιά, μεγάλοι, ηλικιωμένοι. Πρόκειται για έναν πόνο ο οποίος δεν ελαττώνεται, αλλά αυξάνεται. Για άλλη μία φορά, πρέπει να πούμε ότι είναι ανάγκη να ενωθούμε όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

Επί της υποδοχής τους ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Βλάχος, υπεύθυνος του συσσιτίου, και η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, Ελένη Κατσούλη, η οποία έκανε λόγο για την άριστη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Εκκλησία της Ελλάδος και εξήρε το σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Επ’ αυτού, τόνισε πως «στόχος μας είναι να μη μείνει άνθρωπος χωρίς ένα πιάτο φαγητό. Η Εκκλησία βοήθησε ώστε η Αθήνα να κρατηθεί όρθια».

Η δράση που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας -Σοφοκλέους και Πειραιώς- ήταν όραμα του Αρχιεπισκόπου από το 2009. Σήμερα, περισσότεροι από 2.000 εθελοντές ανεξαρτήτως θρησκευτικής προέλευσης και εθνικότητας συμμετέχουν με δωρεάν διανομή μερίδων φαγητού σε αστέγους, αλλοδαπούς, ουσιοεξαρτημένους και, γενικότερα, απόρους, καθημερινά και 365 ημέρες τον χρόνο.

Η διανομή φαγητού γίνεται δύο φορές την ημέρα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ενώ οι μερίδες που προσφέρονται καθημερινά είναι χιλιάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ