Ελάχιστες διαθέτουν μια γκαρνταρόμπα-δωμάτιο, όπως η Κάρι Μπράντσο στο «Sex in the city». Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στριμώχνεις τα καλά σου κομμάτια και γενικότερα να ταλαιπωρείς τα ρούχα επειδή τα έχεις στοιβάξει όλα μαζί το ένα πάνω στο άλλο. Τι μπορείς να κάνεις;

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, ήρθε η ώρα να συμμαζέψεις την ντουλάπα σου, ελαφρώνοντάς την από τα ρούχα που βαρέθηκες, δεν σου κάνουν πια και όσα έχεις να βάλεις πάνω από χρόνο, ανοίγοντας χώρο για όσα φοράς. Αποθήκευσέ τα, χάρισέ τα, πούλησε τα, από εσένα εξαρτάται τι θα τα κάνεις, το ζήτημα είναι να εξοικονομήσεις λίγο χώρο παραπάνω...

Έτσι ή αλλιώς  κομμάτια που δεν υπάρχει περίπτωση να τα βάλεις καθώς άλλαξε η εποχή μην τα αφήνεις να σου πιάνουν χώρο και να μπλέκονται με τα υπόλοιπα. Αφού τα πλύνεις, δεδομένου ότι ανεπαίσθητη βρομιά, ιδρώτας ή πιτυρίδα μπορεί να προσελκύσουν σκόρο, συσκεύασέ τα σε ειδικές σακούλες και τοποθέτησέ στο πάνω ντουλάπι, στο πατάρι, κάτω από το κρεβάτι σου ή όπου αλλού διαθέτεις χώρο, ενώ τα πιο ευαίσθητα ρούχα βάλε τα σε συγκεκριμένα ντουλάπια που δεν ανοίγεις συχνά.

Ποτέ να μην αποθηκεύεις ρούχα λερωμένα. Όταν βγάζεις τα ρούχα σου, θα πρέπει να τα ελέγχεις για λεκέδες και να τους αφαιρείς αμέσως.  Όσο περισσότερο τον αφήνεις τόσο πιο δύσκολα φεύγει με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται το κάθε ύφασμα. Φρόντισε να πλένεις τα ρούχα σου μετά από κάποια έξοδο και ιδιαίτερα αυτά που απαιτούν συγκεκριμένο τρόπο για να καθαριστούν ή καθαριστήριο.

Να χρησιμοποιείς ειδικά απορρυπαντικά για το πλύσιμο των ρούχων, ανάλογα με την ύφανση, το χρώμα και την ευαισθησία κ.ο.κ. λαμβάνοντας υπόψιν τις οδηγίες πλύσης (αν χρειάζονται καθαριστήριο, πλένονται στο χέρι ή μπαίνουν στο πλυντήριο), ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία νερού και ποιος τύπος απορρυπαντικού, πριν βάλεις τα ρούχα σου για πλύσιμο.

Πριν βάλεις πλυντήριο ξεχώρισε τα ρούχα σε λευκά, χρωματιστά και σκούρα για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις όπως το να βγει ένα λευκό πουκάμισο ροζ επειδή ξεχάστηκε στην πλύση ένα κατακόκκινο πουλόβερ. Υφάσματα διαφορετικού τύπου πρέπει επίσης να πλένονται χωριστά.

Μην αγνοείς τα ταμπελάκια στο εσωτερικό ενός ρούχου, να τα συμβουλεύεσαι πριν βάλεις πλυντήριο. Θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα και την κατάλληλη θερμοκρασία για να διατηρήσεις τα ρούχα σε εξαιρετική κατάσταση.

Αν τα ρούχα σου έχουν φερμουάρ, κόπιτσες κ.ο.κ. μην ξεχνάς να τα κλείνεις για να μην κάνουν ζημιά σε άλλα ρούχα μέσα στο πλυντήριο.  Για τον ίδιο λόγο να μην πλένεις με άλλα ρούχα κάποια που έχουν μεταλλικά μέρη, που εξέχουν.

Δώσε σημασία στο στέγνωμα εάν έχεις στεγνωτήριο και στο άπλωμά τους. Επίσης όταν φτάσει η ώρα του σιδερώματος φρόντισε να έχεις τη σωστή θερμοκρασία ανάλογα με το ύφασμα. Εννοείται πως δεν πρέπει να αφήνεις ποτέ το νερό στον σίδερο γιατί συσσωρεύονται άλατα και μετά αυτά βγαίνουν στο ρούχο.

Τα ρούχα πρέπει να κρέμονται σε κρεμάστρες κι όχι γαντζάκια για να μην τσαλακώνονται ή χάνουν τη φόρμα τους. Επίσης, καλό είναι να μην στριμώχνονται μεταξύ τους, ειδικά τα ευπαθή, για να μην τσαλακώνονται. Για να κερδίσεις χώρο δίπλωσε όσα δεν τσαλακώνονται.

Η αποθήκευση των ρούχων ανά κατηγορίες (φορέματα, παντελόνια κ.ο.κ.) ή ανά σετ θα σε βοηθήσει να τα βρίσκεις εύκολα και να μη χάνεις χρόνο γυρίζοντας ανάποδα όλη την ντουλάπα. Καλό συμμάζεμα!