«Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις ευκαιρίες. «Είμαστε δύο φίλοι λαοί που δείξαμε ότι με θαρραλέες αποφάσεις όλα μπορεί να είναι δυνατά. Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως» σημείωσε χαρακτηριστικά. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε, ότι «η σχέση φιλίας θα βοηθήσει στις σχέσεις γειτνίασης και στις ευρύτερες συνεργασίας μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλός φίλος της χώρας μου».

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

Κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί την απαρχή της οικοδόμησης μιας μακρόπνοης στρατηγικής συνεργασίας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών. Κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προς τους εκπροσώπους του Τύπου. 🇬🇷🇲🇰

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια. «Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα, μία διαφορετική ιστορία από αυτή των αντιπαραθέσεων, των συγκρούσεων και του πολέμου στα Βαλκάνια. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας και συνανάπτυξης. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι μία επιτυχία για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε με γοργό βήμα. Έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το κύριο «πιάτο» στη σημερινή μας συνάντηση είναι η οικονομία είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ελληνική αποστολή έχει πάνω από 140 έλληνες επιχειρηματίες. Συστήνουμε τη Συντονιστική Επιτροπή που θα βοηθάει αυτές τις προσπάθειες.

Ο έλλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία που υπεγράφη στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας η οποία όπως είπε «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Ελλάδα να συμβάλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας στη γειτονική χώρα». Η συνεργασία, είπε, περιλαμβάνει κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση, η κυβερνοάμυνα, οι στρατιωτικές πληροφορίες και η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών. «Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στο χρόνο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αποφασίσαμε τη σύσταση μέχρι το Μάιο της ομάδας ειδικών και από τις δύο χώρες για να διευθετηθούν προβλήματα δεκαετιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό».

Κρίσιμο θέμα για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών, είναι σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, να έχουμε τους θεσμούς παρακολούθησης της Συμφωνίας. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι πέρα από το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας θα υπάρχει και ένα συμβούλιο που θα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις».

Είμαστε εδώ για να στήνουμε γέφυρες και για να γκρεμίζουμε τα τείχη, πρόσθεσε. Ανέφερε μάλιστα, πως η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε μεταξύ άλλων αρχίζοντας να εφαρμόζουμε τη Συμφωνία και καλλιεργώντας πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να φανούν τα πρώτα θετικά της Συμφωνίας. «Όταν θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη γειτονική χώρα και στην Ελλάδα, τότε ο ελληνικός λαός θα αρχίσει να καταλαβαίνει πόσο μεγάλη ζημιά κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε όλους όσους δεν στηρίζουν τη Συμφωνία. «Έχουμε κάποιους στην Ελλάδα, στην ελληνική Μακεδονία που λένε ότι δεν θέλουν να στηρίξουν τη Συμφωνία. Αλλά είναι από αυτούς που είχαν δουλειές στη γειτονική χώρα. Πάντα θα έχουμε υποκριτές».

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η υλοποίησή της θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μίας ισχυρότερης φιλίας μεταξύ των λαών μας είπε με τη σειρά του Ζόραν Ζάεφ.

Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι η διαμάχη που υπάρχει για τη Συμφωνία είναι πολιτική. «Όλοι οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα της Συμφωνίας, στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας. Οι πολίτες της Ελλάδας πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εφαρμόσουμε πλήρως τη Συμφωνία».