Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την τροπολογία που αφορά στην α’ κατοικία. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, κατά η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν.

Συνεπώς, την Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την τροπολογία για την α’ κατοικία. Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, αν χρειαστεί θα γίνει συζήτηση και την Παρασκευή, οπότε και θα ψηφιστεί τελικά η τροπολογία.

Ωστόσο, κατά τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή διατυπώθηκαν ενστάσεις όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από τους αρμόδιους φορείς.

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας Ηλίας Πλασκοβίτης εκτίμησε ότι συνολικά θα ρυθμιστούν περί τα 8,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων δανείων από τα συνολικά 85 δισεκατομμύρια. «Οι άνθρωποι που θα περιέλθουν στις διατάξεις θα είναι σαφώς λιγότεροι. Κάτω από το 10% (σ.σ. σε σχέση με την αντιστοιχία 1 προς 10  του ύψους των ληξιπρόθεσμων δανείων). Ο κ. Πλασκοβίτης εκτίμησε ότι με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα.

Σημείωσε πως ο νόμος εστιάζει σε ένα επίπεδο δανειοληπτών που έχουν ανάγκη αυτών των ρυθμίσεων , επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις.

Η γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός προστασίας το 30%  – 40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. «Περίπου 150 χιλιάδες δανειολήπτες, σε ποσοστό γύρω στο 60% – 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων» ανέφερε η κ. Απαλαγάκη.

Για αρκετά χαμηλό το όριο των 130.000 ευρώ  αναφορικά με τα κριτήρια της επιλεξιμότητας έκανε λόγο ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Μιχαήλ Κούβαρης

Για «υποχώρηση» σε σχέση με το νόμο Κατσέλη μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός: «Η οφειλή των 130.000 ανά πιστωτή δημιουργεί αδικίες και ανισότητες» είπε , υπογραμμίζοντας ότι «το όριο των 80.000 ευρώ για τη λοιπή περιουσία είναι πολύ μικρό ποσό».