Αντλώντας έμπνευση από το γνωστό σλόγκαν “Go Further”, η Ford Motor Ελλάς στήριξε την Ινώ Στεφανή και τον Έλληνα ultra swimmer, Σπύρο Χρυσικόπουλο, στην κοινή προσπάθειά τους να συμμετάσχουν και να τερματίσουν, τελικά, στο “Rovaniemi 150”.

  • Με την υποστήριξη της Ford Motor Ελλάς, η Ινώ Στεφανή και ο Σπύρος Χρυσικόπουλος πραγματοποίησαν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά τους: να βρεθούν στην εκκίνηση του “Rovaniemi 150”
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού συμμετείχε Ελληνίδα.
  • Στο “Rovaniemi 150”, οι συμμετέχοντες καλούνται να διανύσουν με τα πόδια, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια από τους διοργανωτές, μία απόσταση μήκους 150 χλμ. στον Αρκτικό Κύκλο, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες
  • Ύστερα από σχεδόν 40 ώρες πεζοπορίας, η Ινώ Στεφανή και ο Σπύρος Χρυσικόπουλος γεύτηκαν τη χαρά του τερματισμού αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τη δύναμη της ανθρώπινης βούλησης


Η Ford Motor Ελλάς στέκεται στο πλευρό κάθε γυναίκας που κυνηγά με πάθος τα όνειρά της. Και για το λόγο αυτό, ταξίδεψε μέχρι το “παγωμένο” Ροβανιέμι της Φινλανδίας προκειμένου να στηρίξει την Ινώ Στεφανή, μία γυναίκα που ήθελε να κάνει πράξη ένα “τρελό” της όνειρο: να συμμετάσχει σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες δρόμου σε ολόκληρο τον κόσμο.


Για κάθε ανθρώπινο οργανισμό, το “Rovaniemi 150” είναι μία extreme δοκιμασία, στην οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν -άλλοτε τρέχοντας και άλλοτε περπατώντας- μία απόσταση συνολικού μήκους 150 χλμ. στον Αρκτικό Κύκλο, σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος που φτάνουν έως και τους -30° C.

Σε αυτό τον μαραθώνιο, οι πολικές θερμοκρασίες καταπονούν ιδιαίτερα το σώμα καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη και απρόβλεπτη την προσπάθεια επιβίωσης των αθλητών, οι οποίοι, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, είναι υποχρεωμένοι να σέρνουν μαζί τους ένα έλκηθρο «φορτωμένο» με όλο τον εξοπλισμό τους (όπως φαγητό, νερό, ρούχα κλπ). Βλέπετε, οι κανόνες στο απαιτητικό “Rovaniemi 150” απαγορεύουν… δια ροπάλου κάθε είδους εξωτερική βοήθεια από τη διοργάνωση, η οποία επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση εγκατάλειψης.

Δίπλα στην Ινώ, σε αυτό το παράτολμο εγχείρημα βρέθηκε από την αρχή ο Έλληνας κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων, Σπύρος Χρυσικόπουλος. «Η βοήθεια και η δύναμη που πήρα από τον Σπύρο ήταν καθοριστική. Ήταν ο άνθρωπος που μου ενέπνευσε την σιγουριά ότι μπορώ να το κάνω!», τόνισε η Ινώ και συμπλήρωσε: «Με βεβαιότητα πλέον δηλώνω ότι πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα κρύβεται ένας δυνατός άντρας».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=29n2B__qZKw

Παρά τις προφανείς αντιξοότητες, στις 23 Φεβρουαρίου η Ινώ Στεφανή και ο Έλληνας κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων, Σπύρος Χρυσικόπουλος, βρέθηκαν στην εκκίνηση του φετινού “Rovaniemi 150” προκειμένου να πετύχουν το (φαινομενικά) ακατόρθωτο εγχείρημά τους: να τερματίσουν σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες πεζοπορίας στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκκίνηση του “Rovaniemi 150” βρέθηκε για πρώτη φορά Ελληνίδα.

«Όταν καλείσαι να διανύσεις 150 χλμ. περπατώντας στο χιόνι και στον πάγο σε πολικές θερμοκρασίες και έχεις τον χρόνο να σε κυνηγάει, πρέπει να απομονώσεις με τη δύναμη του μυαλού σου κάθε εμπόδιο: από τον πόνο που εμφανίζεται και παραμένει μέχρι να τερματίσεις, μέχρι την κούραση, την αϋπνία και τη φυσική εξάντληση… Η δύναμη της θέλησης όμως είναι αυτή που σε πεισμώνει να πας κόντρα σε όλες τις αντίξοες συνθήκες προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου», δηλώνει ο Σπύρος Χρυσικόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου.

Είχαν περάσει σχεδόν 36 “δύσκολες” ώρες μέχρι τη στιγμή που η Ινώ και ο Σπύρος είδαν για πρώτη φορά εμπρός τους τα φώτα της πόλης -εκεί όπου ήταν και ο τερματισμός του φετινού αγώνα. Πιο πριν όμως, οι δύο Έλληνες έπρεπε να “διαβούν” και από τα 8 σημεία ελέγχου του «Rovaniemi 150”, στα οποία τόσο η Ινώ όσο και ο Σπύρος, έπρεπε να υπογράφουν προκειμένου να επιβεβαιώνουν ότι πέρασαν από τα εκάστοτε check-points. Από αυτά, μόλις σε 6 σημεία υπήρχε η δυνατότητα για ανεφοδιασμό νερού.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, ακόμα και οι γουλιές μας κατά τη διάρκεια της διαδρομής ήταν μετρημένες!», προσθέτει η Ινώ.

Ο στόχος όμως επετεύχθη, και έτσι οι δύο Έλληνες κατάφεραν να καλύψουν με τα πόδια μία απόσταση 150 χλμ. στο “ψυχρό” αλλά πάντοτε φιλόξενο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, σε λιγότερο από τις 42 ώρες που προβλέπει ο κανονισμός. Και για την ακρίβεια, ύστερα από… ασταμάτητο περπάτημα διάρκειας 39 ωρών και 54 λεπτών!

«Σχεδόν δύο μέρες το μόνο που κάναμε ήταν να περπατάμε. Το σώμα μας έδειχνε να μας εγκαταλείπει από νωρίς, σχεδόν στο 60° χλμ., ενώ είχαμε μπροστά μας άλλα 90 χλμ. να καλύψουμε. Είχαμε μουδιάσει, τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών είχαν γεμίσει φουσκάλες με υγρό και εμείς προχωρούσαμε στηριζόμενοι σε δύο ξύλα. Γιατί έτσι ακριβώς τα νιώθαμε τα πόδια μας! Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, ο εγκέφαλος έδινε διαρκώς εντολή στα πόδια να συνεχίσουν αψηφώντας την κούραση», προσέθεσε η Ινώ Στεφανή.

Ήταν απίστευτος ο «συγχρονισμός εμψύχωσης»! Ενστικτωδώς, τις στιγμές που κατέρρεε η Ινώ, ο Σπύρος έβρισκε δύναμη να την «τραβήξει» και αντίστοιχα όταν οι δυνάμεις του Σπύρου έφθιναν, η Ινώ ήταν εκεί για να τον εμψυχώσει και να συνεχίσουν.

Έτσι, ύστερα από σκληρή προσπάθεια και προσήλωση στο στόχο τους, ο Σπύρος και η Ινώ κατάφεραν το αδιανόητο: να τιθασεύσουν με το μυαλό τους την κούραση και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν αποδεικνύοντας με τον πλέον πειστικό τρόπο πως, όταν το σώμα δεν σε ακολουθεί, τελικά είναι το μυαλό εκείνο που σε πάει μπροστά!

«Σύντομα θα ξετυλίξουμε το κουβάρι των αναμνήσεων και ελπίζουμε να σας μεταφέρουμε όσο πιο γλαφυρά γίνεται αυτή τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε, μέσα από μια μικρού μήκους ταινία που ετοιμάζουμε για όλους εσάς», υποσχέθηκε η Ινώ.

Η Ford Motor Ελλάς, παραμένοντας πιστή στο σλόγκαν “Go Further”, επέλεξε να στηρίξει την Ινώ Στεφανή και τον Σπύρο Χρυσικόπουλο στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημά τους ώστε να επιβεβαιώσουν όλοι μαζί  στο τέλος πως τα πάντα, τελικά, είναι μέσα στο μυαλό μας!