Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πιαστεί όπως ο πνιγμένος, από τους δικαστικούς φακέλους που ανοίγουν ξαφνικά, μόνο ένοχη μπορεί να χαρακτηριστεί η σιωπή γύρω από το σκάνδαλο της ELFE, της εταιρείας συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από τη στιγμή που «έσκασε» το σκάνδαλο Πετσίτη και των περίεργων διασυνδέσεων που είχε με τη ΔΕΠΑ και την ELFE.

Κι όμως, τρεις μήνες τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Ο «Μανόλο του Παππά», είχε εξαφανιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, επανεμφανίστηκε όμως και κυκλοφορεί κανονικά στα στέκια που σύχναζε και παλιότερα, όταν αυτοαποκαλούνταν και ο «άνθρωπος του Παππά».

Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει και για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου κατά υπουργών της κυβέρνησης. Είναι αυτός που είχε πει ότι δεν θα πάει αυτός στη φυλακή και οι υπουργοί θα είναι μια χαρά.

Είναι αυτός που είχε αποκαλύψει ότι πίεζε συνεχώς για να εισπραχθούν πάνω από 100 εκατ. οφειλές του Λαυρεντιάδη αλλά συγκεκριμένοι υπουργοί αδιαφορούσαν.

Και είναι αυτός που είχε πει ότι ο Μανώλης Πετσίτης μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ για «δουλειές» του Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ήταν κι έμμισθος υπάλληλος του Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος χρωστούσε στη ΔΕΠΑ.

Κι όμως, από την κυβέρνηση ποιούν την νήσσαν, ενώ οι δικαστικές αρχές δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι υπόθεση πρώτης προτεραιότητας.

Κανένα πόρισμα δεν έχει βγει, η έρευνα (αν γίνεται) είναι μυστική ενώ η υπόθεση που θα έπρεπε να έχει πάει στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι.

Όμως, η αποκάλυψη του «Βήματος τη Κυριακής» εγγράφου του πρώην επικεφαλής στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Γιώργος Παντελής, θα πρέπει να αναζωπυρώσει την πολιτική σύγκρουση. Κι αυτό διότι από το έγγραφο που εστάλη στις 22 Μαΐου 2017 γινόταν εκτενής περιγραφή της λεηλασίας της ΔΕΠΑ. Επιπλέον, διαβίβασε συνημμένα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα αποσπάσματα πρακτικών Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΠΑ, στα οποία ο Θ. Κιτσάκος έκανε επανειλημμένως ρητή αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, σε παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων ακόμη και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές του.

Πώς γίνεται 2 χρόνια (παρά δύο μήνες) μετά την αποστολή του εγγράφου να μην έχουν υπάρξει ξεκάθαρες κουβέντες από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται;

Έρευνα υπάρχει; Αν ναι γιατί η δικογραφία δεν μεταβιβάστηκε στη Βουλή αφού ο Παντελής αλλά και ο Κιτσάκος μιλούν για υπουργούς που γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτε;

Όπως αναφέρει το «Βήμα», οι έρευνες της Αρχής για το ξέπλυμα ξεκίνησαν από τις χρηματοδοτήσεις της Proton Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προς τον Λ. Λαυρεντιάδη και επεκτάθηκαν στον τρόπο απόκτησης της λιπασματοβιομηχανίας EFLE. Ουσιαστικά ο Λ. Λαυρεντιάδης αγόρασε το 2009 την ELFE με παράνομους πόρους και

για αυτόν τον λόγο ο τότε πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης είχε δεσμεύσει με σχετική διάταξή του το 2014 τα ακίνητα της ELFE ως τμήμα του εγκληματικού προϊόντος.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα εκτός από δεσμευμένα από την Αρχή ήταν και υποθηκευμένα σε τράπεζες κατά παραχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου, αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης έναντι του χρέους της ELFE προς τη ΔΕΠΑ από το 2015 έως και το 2017.

Τότε ανέλαβε και ο Κιτσάκος, τότε έκανε τις δουλειές του στη ΔΕΠΑ ο παιδικός φίλος του Νίκου Παππά, Μανώλης Πετσίτης, ο οποίος συναντάται με τον Θ. Κιτσάκο «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου», σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες του ίδιου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ. Για υπηρεσίες που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές ο Μ. Πετσίτης εμφανίζεται να λαμβάνει το ποσό των 200.000 ευρώ!

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο Παντελή, αντί να ληφθούν δικαστικά μέτρα ή ακόμα και το έσχατο, η διακοπή παροχής αερίου, «επιχειρείται εξεύρεση λύσης πακέτου με την παραχώρηση/μεταβίβαση ακινήτων, ιδιοκτησίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ… Αμφότερα τα ακίνητα δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση έχει ρητά απαγορευθεί με την υπ’ αριθμ. 27/2014 από 10.3.2014 Διάταξη της Αρχής, πράγμα που είναι ήδη σε γνώση της Διοίκησης της ΔΕΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Κιτσάκος κατονόμαζε συγκεκριμένους υπουργούς που ήξεραν για τις οφειλές 130 εκατ. ευρώ της εταιρείας του Λαυρεντιάδη, αλλά δεν έκαναν κάτι. Είχε ανφέρει τα ονόματα των Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, Σκουρλέτη, Σταθάκη, Χαρίτση, Τζάκρη, Νεφελούδη), οι οποίοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, γνώριζαν τις ενέργειές του και τις ενθάρρυναν.