Πλατύ κάλεσμα θα απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως στόχος είναι η δημιουργία «ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, προκειμένου να αποτραπεί ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη της ακροδεξιάς».

«Η πρόταση είναι ειλικρινής» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, και νεοφιλελεύθερων πολιτικών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο.

Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάιο, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να απαντήσει πως «έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα».

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα 24ωρα, το Μαξίμου επεξεργαζόταν σχέδιο αλλαγής της ημερομηνίας της διεξαγωγής του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, μεταφέροντάς την μία Κυριακή νωρίτερα, δηλαδή στις 19 Μαΐου αντί στις 26 Μαΐου που είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές.

Η ΝΔ είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του

Σχετικό ερώτημα είχε απευθύνει η ΝΔ στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ζήτησε από την κυβέρνηση χθες να αποσαφηνίσει το πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων.

«Είμαστε 90 μέρες πριν από τις κάλπες και είναι απαράδεκτο να μην είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο» ανέφερε και έθετε τα εξής ερωτήματα:

– Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και αυτές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης;

– Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει και πάλι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαϊου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.

– Ποιος θα είναι τελικά ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ακόμη και το μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό με συνέπεια να μην το γνωρίζουν αυτό ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι;

– Σκέφτεται όντως η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Κι ενώ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα «λίστας» και πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά με σταυρό προτίμησης.

Την ίδια διαβεβαίωση παρείχαν και άλλες κομματικές πηγές στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.