Έχεις παρατηρήσει ότι η μικρός σου έχει αρχίζει να βάζει κιλάκια, ακινητοποιημένος στο σπίτι από τις αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου, αλλά και την αίσθηση ότι δεν είναι καλός στα αθλήματα, που τον διακατέχει από μικρό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σχεδόν όλη η οικογένεια δεν αθλείται συστηματικά.

Κι όμως υπάρχουν απλοί τρόποι μέσω των οποίων μπορείς να εμφυσήσεις στα παιδιά όντας στα πρώτα τους χρόνια την αγάπη για την άθληση, η οποία όπως συνειδητοποιούμε όλοι μεγαλώνοντας, καλό είναι να γίνει τρόπος ζωής από μικρή ηλικία, όχι μόνο γιατί βοηθά στην βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, αλλά και στην επίτευξη ευεξίας στην καθημερινότητά μας, καθώς η άσκηση δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Δεδομένης της τάσης, που έχουν τα παιδιά από μικρά να είναι δραστήρια, δεν θα δυσκολευτείς πολύ εάν φροντίσεις να συνεχίσει να παραμένει δραστήριο στην καθημερινότητα του. Όσο για το τι μπορείς να κάνεις;

Επέλεξε την κατάλληλη δραστηριότητα ανάλογα με την ηλικία του και τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα μπορείς να καθιερώσεις να πηγαίνετε για περπάτημα και τροχαδάκι, αλλά και για κολύμπι, μπάσκετ, μπάλα κ.ο.κ.

Δεν χρειάζεται να πεις τη λέξη «άσκηση». Ακόμη και το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, η βόλτα με το κατοικίδιό σας αποτελεί τύπο άθλησης, όπως και άλλες δραστηριότητες. Χρειάζονται μόλις πέντε λεπτά μέτριου χορού για να αρχίσει κάποιος να ιδρώνει. Μπορείτε να χορέψτε μαζί επιλέγοντας  τραγούδια που του αρέσουν και σας αρέσουν.  Εν ολίγοις κάνε την άσκηση να μοιάζει διασκεδαστικό κομμάτι της καθημερινότητας και όχι κάτι που πρέπει να γίνει με το ζόρι.

Δώσε στο παιδί διαφορετικές εναλλακτικές, βοηθώντας το  να καταλάβει πως η άσκηση είναι μια εύκολη διαδικασία, που μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς του, ώστε να επιδιώξει να την επαναλάβει.

Αποτέλεσε το παράδειγμα για το παιδί. Ακόμη κι αν δεν έχεις γυμναστεί τον τελευταίο καιρό, μπορείτε να αρχίσετε μαζί. Βρες μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί και μοιράσου την με το παιδί. Αν σε βλέπει να γυμνάζεσαι, τα παιδί μαθαίνει ότι η γυμναστική είναι σημαντικό μέρος της ζωής, που μπορεί να είναι διασκεδαστικό.

Στα παιδιά αρέσουν τα gadgets. ‘Ένας βηματομετρητής μπορεί να τα παρακινήσει να κινηθούν περισσότερο. Πάρε έναν για το παιδί.

Ρόλο παίζει και η τοποθεσία που θα επιλέξεις για να αθληθείτε. Ένα γήπεδο όπου άλλα παιδιά γυμνάζονται μπορεί να λειτουργήσει εμπνεύοντάς το.

Τα μαθήματα χορού, τένις, γιόγκα, μπορεί να είναι καλός τρόπος να κάνεις το παιδί να αγαπήσει την άσκηση.

Μπορεί να απαιτηθεί χρόνος για να εντάξει την άθληση στην καθημερινότητά του το παιδί σου, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, γι’ αυτό μην καταθέσεις τα όπλα εύκολα. Ενθάρρυνε το. Βοήθησε το να δοκιμάσει διαφορετικές δραστηριότητες ανάλογα με την προσωπικότητά του και τις δυνατότητές του, που ενδέχεται να του αρέσουν και να τις υιοθετήσει.  Στην πορεία των ετών θα σε ευγνωμονεί για όλα όσα θα κερδίσει κάνοντας τρόπο ζωής την άθληση. Ακόμη το σκέφτεσαι;