Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με το πολιτικό σύστημα να μάχεται, υποτίθεται, για την επόμενη ημέρα της οικονομίας θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, τα οποία έχουν καταργηθεί από το 2013. Αφορά σε χιλιάδες συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και σε εν ενεργεία υπαλλήλους που περιμένουν με αγωνία να δουν αν θα πάρουν χρήματα που εκτιμούν ότι δικαιούνται.

Ομως, με μεγάλη αγωνία περιμένει και η Πολιτεία της απόφαση η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για το σύνολο των αναδρομικών που διεκδικούν εκατομμύρια υπάλληλοι και συνταξιούχοι και που κάποιοι τα υπολογίζουν ακόμη και σε 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακου»,  οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και οι συνταξιούχοι, ελπίζουν ότι με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας θα έρθει η οριστική και αμετάκλητη δικαίωσή τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιστροφής των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας και για τον λόγο αυτόν τρέχουν να καταθέσουν αγωγές. Στόχος τους είναι να κατοχυρωθούν απέναντι σε απόφαση του ΣτΕ που θα αποκλείει από τα αναδρομικά όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές.

Αυτά που «παίζονται» αυτή την ώρα στο ΣτΕ είναι:

1 Δώρα και επίδομα αδείας δημοσίων υπαλλήλων

Οσοι άσκησαν αγωγή μέχρι το τέλος του 2018 μπορούν να διεκδικήσουν 3.000 ευρώ από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τα έτη 2016, 2017 και 2018. Τα αναδρομικά εφόσον επιστραφούν αφορούν τα κομμένα δώρα που δίνονταν έως το 2012. Δηλαδή 1.000 ευρώ για κάθε έτος (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας).

Με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 μπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόματα αδείας για τα έτη 2017 και 2018, για τα οποία το δημοσιονομικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ. Οπως εξηγούν εργατολόγοι, αναδρομικά παλαιότερων ετών, δηλαδή για την περίοδο 2013-2015, δεν μπορούν να διεκδικηθούν καθώς οι αξιώσεις έχουν παραγραφεί. Συγκεκριμένα, υπάρχει ειδική διάταξη νόμου η οποία ορίζει ότι διεκδικήσεις αποδοχών από δημοσίους υπαλλήλους ανατρέχουν σε διετία.

Η παραγραφή δηλαδή διεκδικήσεων με έγερση αγωγής στο Δημόσιο είναι διετής.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως εάν το ΣτΕ γκρεμίσει την κατάργηση των δώρων και για τους εν ενεργεία, το Δημόσιο μπορεί να συμμορφωθεί επαναφέροντας τα δώρα για τους δημοσίους υπαλλήλους σε οποιοδήποτε ύψος επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Εχει το δικαίωμα δηλαδή να επαναφέρει τα δώρα στο ύψος που ήταν μέχρι την πλήρη κατάργησή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα εισπράξουν 13ο και 14ο μισθό 1.000 ευρώ, αλλά δώρα της τάξης των 200 ή 300 ευρώ τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι πολιτική, επισημαίνουν οι νομικοί.

2 Δώρα και επίδομα αδείας συνταξιούχων

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που θα κρίνει την τύχη του 13ου και του 14ου μισθού θα αποτελέσει οδηγό και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας) δικαιούνται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ άνω των 60 ετών και με συνολικές μηνιαίες αποδοχές έως 2.430 ευρώ. Οσοι είχαν μηνιαίο εισόδημα από 2.430 έως 2.500 ευρώ δικαιούνται τμήμα των δώρων.

Συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών ή / και με συνολικό εισόδημα από συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ δεν δικαιούνται καθόλου δώρα, καθώς τα είχαν χάσει εξ ολοκλήρου από το 2010.

3 Αναδρομικά συνταξιούχων

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος του 2015) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι που ελάμβαναν το 2012 μεικτές μηνιαίες αποδοχές από κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και μερίσματα έως 1.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν τα ψαλιδισμένα δώρα και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με μεικτές μηνιαίες αποδοχές από κύρια και επικουρική σύνταξη και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ διεκδικούν τα δώρα και τις απώλειες που υπέστησαν στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όσοι είχαν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 10 Ιουνίου 2015, όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση - βόμβα του, δικαιούνται, σύμφωνα με την τότε απόφαση, αναδρομικά από το 2013. Οσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τον Ιούνιο του 2015 δεν δικαιούνται ποσά για την περίοδο 2013-2015 για δημοσιονομικούς λόγους. Τίποτα πάντως δεν μπορεί προς το παρόν να προδικάσει την τύχη των διεκδικήσεων καθώς αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον νόμο Κατρούγκαλου. Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως για την περίοδο μετά το 2015 η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2015 μέσα από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχει ειδική ρήτρα που αναφέρει ότι μέχρι 31/12/2018 οι συντάξεις καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014, δηλαδή πριν από την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015. Με τη ρήτρα αυτή επιχειρείται να καλυφθεί πλήρως η περίοδος έως και τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 ισχύει ο επανυπολογισμός. Βέβαια, μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, δύσκολα μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το εύρος των διεκδικήσεων. Και ενώ το δικαστικό θρίλερ συνεχίζεται.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από