Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, θα τιμηθούν απόψε από κοινού με το βραβείο Έβαλντ φον Κλάιστ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και σε αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Στο «Νταβός της πολιτικής για την ασφάλεια», όπως χαρακτηρίζεται η Διάσκεψη του Μονάχου λόγω των προσωπικοτήτων που συρρέουν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας από το 1963, οι δύο πρωθυπουργοί θα βραβευτούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών με το βραβείο που φέρει το όνομα του ιδρυτή και επί 30 έτη επικεφαλής της Διάσκεψης, του Έβαλντ φον Κλάιστ (Ewald-Heinrich von Kleist, 1922-2013).

Ο φον Κλάιστ διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη θεμελίωση και την προαγωγή της διατλαντικής ασφάλειας, στη μεταπολεμική διεθνή τάξη πραγμάτων, καθώς και στην είσοδο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Συγγραφέας, νομικός και εκδότης, ο φον Κλάιστ κατέστη ειδικός σε θέματα που αφορούσαν την αμυντική πολιτική του ΝΑΤΟ και τη διατλαντική συνεργασία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Μέχρι και το θάνατό του, το 2013, ο φον Κλάιστ παρέμεινε ιδιαίτερα ενεργός σε θέματα ασφάλειας και συμμετείχε πάντα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο φον Κλάιστ, ως αξιωματικός του Γερμανικού Πεζικού, ήταν ένας από τους λεγόμενους συνωμότες της 20ής Ιουλίου 1944, της αποτυχημένης προσπάθειας δολοφονίας του Χίτλερ και ανατροπής του καθεστώτος της ναζιστικής Γερμανίας.

Το βραβείο και οι βραβευθέντες

Το βραβείο Έβαλντ φον Κλάιστ σκοπό έχει να τιμήσει «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών».

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε το 2009. Οι περισσότεροι βραβευθέντες είναι ηγέτες και ειδικοί της ασφάλειας που έχουν συμμετάσχει στη σύνοδο και ως ομιλητές.

Οι μέχρι τούδε βραβευθέντες είναι οι εξής: το 2009 ο δρ. Χένρι Κίσινγκερ, το 2010 ο Χαβιέρ Σολάνα, το 2012 ο Τζόζεφ Λίμπερμαν, το 2013 ο Μπρεντ Σκόουκροφτ, το 2014 οι Χέλμουτ Σμιτ και Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν, το 2015 ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το 2016 η Κριστιάνα Φιγκέρες και ο Λοράν Φαμπιούς, το 2017 ο Χοακίμ Γκάουκ και το 2018 ο Τζον Μακέιν.

*Πηγή φωτογραφιών: picture-alliance/dpa