Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η καταμέτρηση των ψήφων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα αναδείξει ποιες διατάξεις και με ποια πλειοψηφία θα περάσουν στην φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση και ποιες θα λάβουν κοινοβουλευτικό απαγορευτικό και θα παραμείνουν ως έχουν.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.

Από τη σημερινή ψηφοφορία απείχαν 18 βουλευτές της ΔΗΣΥ καθώς όπως είχαν προαναγγείλει τις θέσεις του κόμματος εκπροσώπησε μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΣΥ έχει δηλώσει πως επιθυμεί στην παρούσα φάση να μην λάβει κανένα άρθρο 180 ψήφους προκειμένου στην επόμενη βουλή να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Επίσης, από την διαδικασία έλλειπαν 4 βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων, ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Οι βουλευτές είχαν προμηθευτεί ήδη από χθές το δεκασέλιδο ψηφοδέλτιο προκειμένου να αρχίσουν να γεμίζουν τα πολυάριθμα «κουτάκια». Το ενιαίο ψηφοδέλτιο έχει τις 151 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές. Ωστόσο, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση θα αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά όσους υπερψηφίσουν τόσο για το άρθρο όσο και για το τροποποιημένο του περιεχόμενο. Από την άλλη πλευρά η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί την μορφή που είχαν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων αναθεωρήσεων, δηλαδή αριθμός άρθρου και τίτλος.