Προσεκτικές κινήσεις στη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς έχει αποφασίσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας ωστόσο με αμείωτη ένταση τα ανοίγματά του στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός με βάση την αρχή ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι το πεδίο σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς ρίχνει τα «δίχτυα» του στην προσπάθεια να διευρύνει το μέτωπο που θέλει.

Αν και η διαδικασία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί χρόνο και θέλει υπομονή, όπως παραδέχονται και ιστορικά στελέχη του κόμματος που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει το κλίμα, εντούτοις στο οπτικό πολιτικό πεδίο του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του έχουν τεθεί διάφορα πρόσωπα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επέδρασε καταλυτικά στην αλλαγή στάσης ορισμένων στελεχών της Κεντροαριστεράς, ενώ η αρνητική ψήφος του Κινήματος Αλλαγής διαδραμάτισε κομβικό ρόλο να υπάρξει, έστω και σε αυτό το πεδίο, προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η συμμαχία ή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας έχει προχωρήσει, αν και με πολλές δυσκολίες και ιδιαίτερη πολιτική πίεση σε αρκετές περιοχές, αν και θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα.

Οι βασικοί παράγοντες που κινούνται παρασκηνιακά για να υπάρξει ώσμωση και συνεργασία-συμμαχία με στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού Κέντρου που βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ είναι οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Νίκος Παππάς και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς. Κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή έχει και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εκδήλωση του οποίου πρόσφατα έγινε μια σύναξη προσώπων από τον ευρύτερο χώρο.

Βαθύ ΠΑΣΟΚ

Τα πρόσωπα που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο είναι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιάννης Ραγκούσης, που είναι και ομιλητές σε πολλές ομιλίες, όπως προ ημερών στο Ηράκλειο, ενώ ακολουθεί και η Πάτρα με ομιλητές, εκτός από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη και Δ. Παπαδημούλη. Και αυτή την εκδήλωση την πραγματοποιεί ένα από τα οχήματα για τη συμμαχία, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων, ενώ σημασία δίνουν στην αξιοποίηση της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη που πιθανολογείται πως θα τοποθετηθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με θετικό μάτι τη συμμαχία με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ πρόσφατα «έκλεισε το μάτι» στο κυβερνών κόμμα ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης, που είπε μεταξύ άλλων ότι «… ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου», αν και διευκρίνισε πως δημιουργεί δικαιολογημένα πολιτικές αποστάσεις.

Στον κατάλογο των προσώπων που θεωρούνται σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπίστης και ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ από τη νεότερη γενιά δεν θα απέκλειαν συμμαχία, εάν βέβαια είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής), οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Αγγελος Τόλκας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Χρήστος Αηδόνης κ.ά. ώστε να προστεθούν στην ήδη μεγάλη ομάδα των «πασοκογενών» που υπάρχει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός όμως από τη θετική διάθεση και πολλών στελεχών του άλλοτε εκσυγχρονιστικού χώρου του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και πρόσωπα από τα δεξιά που συγκλίνουν και θα συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Ελενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Βασίλης Κόκκαλης κ.ά.