Αντίθετοι σε πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εμφανίζονται οι τραπεζίτες, προκρίνοντας να διατηρηθούν προς το παρόν ως έχουν.

Την άποψη αυτή διατύπωσαν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά στην προοπτική μιας άμεσης πλήρους απόσυρσης των μέτρων και δη του τρίτου πυλώνα, που έχει να κάνει με τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Αιτία, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι κυρίως η αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω των εκλογών, κρίνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για μία τέτοια κίνηση.

Παρά την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε το 2018, οι επικεφαλής υπογράμμισαν ότι η τυχόν άρση των περιορισμών και η ανακοπή αυτής της τάσης λόγων πολιτικής αβεβαιότητας θα ήταν δύσκολο να αναστραφεί και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις ανήλθαν στα τέλη του 2018 στα 134,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,4% ή 8,1 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος τον Δεκέμβριο, του 2017 ήταν στα 126,3 δισ. ευρώ ενισχυμένο κατά 4,1% ή 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016.

Σημειώνεται ότι μιλώντας σε συνέδριο για τα NPLs, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Μουρμούρας πρότεινε η πλήρης άρση των capital controls να μη γίνει άμεσα, αλλά να υπάρξει έγκαιρη γνωστοποίηση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση τους εντός του 2019. Ο κ. Μουρμούρας τόνισε τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, επηρεάζοντας την οικονομία, τονίζοντας ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών.

Η απόφαση, πάντως, για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των capital controls ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2018, οπότε έγινε και η τελευταία χαλάρωση των capital controls, έχουν επιτραπεί χωρίς κανένα περιορισμό οι αναλήψεις μετρητών, ενώ ήδη από τον Ιούλιο είχε επιτραπεί η πλήρης ανάληψη κεφαλαίων που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.