Πολύ χαμηλά κρατούν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές των πήχη των όποιων αλλαγών στην σημερινή συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής ώστε να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά από σιγή αρκετών ημερών, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, χθες έριξε φως στο σενάριο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί σήμερα και αφορά τη διατήρηση της ιδιότητας του αρχηγού κόμματος τόσο για τον κ. Καμμένο όσο και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Περιγράφοντας τις προθέσεις του ο Νίκος Βούτσης, διευκρίνισε ότι πώς «όταν αναφέρομαι σε ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων, δεν εννοώ σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι ο πυρήνας της λειτουργίας τους Κοινοβουλίου.

Ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η διατήρηση των προνομίων που διαθέτει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος ακόμα και όταν αυτή διαλύεται (δικαίωμα λόγου στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, γραφεία, υπάλληλοι κλπ).

Ωστόσο αυτό το δεν ικανοποιεί τον Πάνο Καμμένο ο οποίος θέλει μια διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 15, παρ 2 του Κανονισμού, το οποίο ορίζει ότι ο ελάχιστον αριθμός των πέντε βουλευτών που απαιτείται για να υφίσταται μια ΚΟ πρέπει να έχει εκλεγεί με το ίδιο κόμμα και να εξακολουθεί να είσαι σε αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο  να καταθέσει πρόταση μομφής στον κ. Βούτση χθες επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Βουλής.

«Στη «Μελαγχολική μας Δημοκρατία», ο Πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση «κουρελού».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας στον ανέντιμο και επί της ουσίας  ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να εξαγοράσει  βουλευτές από  το ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να  βρει τους 151 και όχι από τους ΑΝΕΛ.

«Ο κ.πρωθυπουργός, δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝΕΛ καρέκλες έναντι της ψήφου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί να εξαγοραστούν από τους ΑΝΕΛ; Δεν υπήρχαν άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχε διαρρεύσει από τους ΑΝΕΛ η πιθανότητα  ο κ Καμμένος να ανακοινώσει σήμερα την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος  εντούτοις ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό,τουναντίον μίλησε με θετικά λόγια για τη στάση που κρατά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Είναι προφανές ότι η σημερινή μέρα θα προκαλέσει υψηλή ένταση και   αρκετές εξελίξεις και στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Μάλιστα λίγο  πριν συνεδριάσει η επιτροπή της Βουλής θα έχει ιδιαίτερη  σημασία το μήνυμα που θα στείλει η εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη προς τον κ. Βούτση και την την κυβέρνηση καθώς έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν την Νέα Δημοκρατία στις 12 το μεσημέρι.