Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει περιορισμούς στον χάλυβα από αύριο, Σάββατο, έπειτα από την επιβολή δασμών στα μέταλλα από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι εισαγωγές χάλυβα θα υπόκεινται τώρα σε ποσοστώσεις έως τα τέλη του Ιουνίου του 2021, προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες των παραγωγών της ΕΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα πλημμυρίσουν από προϊόντα χάλυβα που πλέον δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ.

Τα μέτρα αφορούν 26 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα, ενώ θα επιβληθούν δασμοί ύψους 25% μόλις συμπληρωθούν οι ποσοστώσεις ανά κατηγορία. Οι περιορισμοί αυτοί θα αντικαταστήσουν τα προσωρινά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο.

Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα όρια για τις χώρες που έχουν μεγάλες εξαγωγές. Οι ποσοστώσεις θα εφαρμοστούν για τρίμηνες περιόδους προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση αποθεμάτων και μπορεί να αυξηθούν κατά 5% κάθε χρόνο. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για έως τρία χρόνια ενώ μπορούν να επανεξεταστούν στην περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες.

Η οργάνωση χάλυβα Eurofer — της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν την Νο1 εταιρία στον κόσμο, την ArcelorMittal, αλλά και τη γερμανική ThyssenKrupp — χαιρέτισε τα μέτρα. Η ευρωπαϊκή ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων ACEA έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα προστατευτικά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, που πραγματοποίησε έρευνα, ο όγκος εισαγωγών στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά από τον Μάρτιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Η Ουάσινγκτον επέκτεινε τα μέτρα αυτά στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό τον Ιούνιο. Οι βασικοί εξαγωγείς χάλυβα προς την ΕΕ είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία και η Ουκρανία.