Σε χάος εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που ξεκίνησε με στόχο να τελειώσει η χθεσινή διακοπείσα συνεδρίαση και να προχωρήσει το Σώμα στην ονομαστική ψηφοφορία, δείχνοντας και το τι θα συμβεί στο μέλλον, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τους 151 απαιτούμενους βουλευτές για την έγκριση νομοσχεδίων.

Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ το οποίο, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε ότι δεν περνούσε καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς αν και είχε ταχθεί υπέρ, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα σε ονομαστική ψηφοφορία. Όταν έφτασε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.

Στην παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας κατηγόρησε το προεδρείο ότι ενώ χθες είχε αρχίσει η ψηφοφορία και ενώ ήταν προφανές ότι είχε διαμορφωθεί αρνητική πλειοψηφία, η διαδικασία διεκόπη και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής.

«Δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό. Αν επιθυμεί ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να το πει πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Αυτό που είναι ακατανόητο είναι η διακοπή της ψηφοφορίας, όταν διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος. Αποτελεί μέγα ζήτημα και πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα», είπε, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση μειοψηφίας». «Δεν μπορείτε να κυβερνάτε με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε κατηγορώντας τον κ. Βαρεμένο ότι «δεν περάτωσε την ψηφοφορία και δεν ανακοίνωσε αποτέλεσμα ενώ αντί να ανακοινώσει την απόρριψη μίλησε περί ονομαστικής ψηφοφορίας».

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία προήδρευσε στην σημερινή συνεδρίαση, ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στη Βουλή, όλα τα νομοσχέδια από εδώ και στο εξής θα εγκρίνονται με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας με στόχο να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.

«Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν ή όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια, για να τελειώνουμε, για να δούμε ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η λειτουργία των εργασιών, η δημοκρατία, ποιος θα ωφεληθεί», όπως ανέφερε ηκ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για θεσμική εκκρεμότητα τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση  δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση έχει την τυπική πλειοψηφία της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. Αυτό λοιπόν κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πρακτικές της Βουλής. Μέχρι τώρα πρακτική της Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ψηφίζουν. Άνοιξε η διαδικασία με τον συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής, αυτό συνέβη».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο: «Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο της Βουλής την πολιτική προνοητικότητα που έπρεπε και αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιότυπο της κατάστασης. Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία, η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των Πρεσπών. Θυσιάσατε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς, τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και στην ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην τοποθέτηση του δέχτηκε ότι ο κ. Βενιζέλος είχε δίκιο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διενεκές. Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της, αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα, υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα, μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες, να υπάρχει μια αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής». Ο κ. Βούτσης επί της ουσίας προανήγγειλε προσχώρηση ανεξάρτητων βουλευτών στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνέχισε λέγοντας: «προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής» και πρόσθεσε ότι «εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούρια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για τη σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον Στρατηγικό Προγραμματισμό των Προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, πέρασε με 153 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών», επί της αρχής, ενώ απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε και η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων.

Φωκάς: Ημουν… τουαλέτα

Μέσα στο κλίμα αυτό η τοποθέτηση του κ. Φωκά, που απουσίαζε από την ψηφοφορία, προκάλεσε τα γέλια των βουλευτών καθώς είπε ότι ήταν στο καφενείο της Βουλής και επειδή είχε πιει μια …γκαζόζα είχε πάει στην τουαλέτα! Ενώ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «πού προβλέπει ο Κανονισμός να σταματά η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική;».