«Το δικό μας όραμα θέλει την Ελλάδα πρωτοπόρο στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο δικός μας πατριωτισμός βασίζεται στην ειρήνη», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.

«Από τη συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε ότι συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Συγκρούεται το χθες με το σήμερα, αναμετράται η σύγχρονη Ελλάδα, που γίνεται πρωτοπόρος στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την Ψωροκώσταινα της μιζέριας», είπε ο Χρίστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Το δικό μας όραμα για τη χώρα, για τα Βαλκάνια, για τους λαούς μας, είναι να δημιουργήσουμε στη γειτονιά μας τις συνθήκες που υπάρχουν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Να περνάς από τη μια χώρα στην άλλη και να μην καταλαβαίνεις που είναι τα σύνορα, να αναπτύσσονται κοινές παραγωγικές δραστηριότητες, καθημερινές μετακινήσεις πολιτών και εμπορευμάτων, να ζωντανέψουν οι παραμεθόριες περιοχές».

«Ο δικός μας πατριωτισμός βασίζεται στην ειρήνη. Βασίζεται στο να υπάρχει μηδενικό αίσθημα ανασφάλειας των συμπολιτών μας, που μένουν, που κατοικούν εκεί», είπε επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και αναφέρθηκε στον τομέα ευθύνης του σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η δική μας πολιτική τέσσερα χρόνια τώρα είναι να υλοποιήσουμε, όπου μπορούμε, όσο μπορούμε, όσο περισσότερους κάθετους άξονες, μπορούμε, μεταξύ των χωρών μας, στα βόρεια σύνορά μας, με έμφαση στην ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης, όπου γίνονται δοκιμές αυτές τις ημέρες, και, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συμφωνία για το σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Σκόπια-Βελιγράδι. Δική μας μέριμνα είναι πως θα φτάνουν γρήγορα τα προϊόντα μας, πως θα αναβαθμιστούν τα λιμάνια μας προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά ολοκληρώθηκε η ανάταξη και η συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα-Μοναστήρι. «Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας θα μπορούμε να προχωρήσουμε στη λειτουργία της για να ιδρυθεί τελωνείο εκεί, για να μπορούν τα χωριά της περιοχής να ζωντανέψουν, και να μη λέμε “πόσο ωραίες είναι οι Πρέσπες”, μια φορά που πάμε το χρόνο», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Μέλημα μας είναι να αναπτύξουμε κοινά δίκτυα υποδομών, κοινά σιδηροδρομικά δίκτυα, δίκτυα ενέργειας, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, διαλειτουργικά συστήματα. Να υλοποιήσουμε το δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών στη Βαλκανική, να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας. Αυτός είναι ο δικός μας πατριωτισμός και δεν σχετίζεται με τα χωριά φαντάσματα, τις ερειπωμένες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπως τις κατάντησε η ΝΔ», είπε ο κ. Σπίρτζης και απευθύνθηκε στη ΝΔ: «Χθες ανησυχήσατε για τα ροδάκινα. Τόσα χρόνια, όμως, που σε όλη τη Β. Ελλάδα, στην Αριδαία, στην Έδεσσα, παντού, οι πολιτικές σας βάλαν τα ροδάκινα να τα θάβουν οι αγρότες, και να εγκαταλείπουν την πρωτογενή παραγωγή, δεν ανησυχούσατε».