«Φρούριο» θυμίζει η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Βουλή, λόγω των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Το συλλαλητήριο κατά της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία Συντάγματος, με την εκδήλωση να διοργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη συμμετοχή άλλων σωματείων.

Στις 19:35 οι συγκεντρωμένοι καταλαμβάνουν το χώρο επί της οδού Αμαλίας.

Το συλλαλητήριο εξελίσσεται χωρίς απρόοπτα, ωστόσο δεν λείπουν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και έχουν αναρτηθεί πανό υπέρ του δημοψηφίσματος για την ονομασία και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία καθως και ο σταθμός μετρό του Συντάγματος.

https://www.facebook.com/taneagr/videos/262675131313580/?notif_id=1548353161027092&notif_t=live_video_explicit

Από τις 18:30 περίπου η Βασιλίσσης Σοφίας και η Αμαλίας στην είσοδο της Βουλής είχε κλείσει με κλούβες των ΜΑΤ.

Οι πρώτοι διαδηλωτές άρχισαν να φτάνουν περίπου στις 18:00 έξω από τη Βουλή, κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Νωρίτερα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονται έξω από τη Βουλή πλησίασαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και διαπληκτίστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούν τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Πέμπτη, ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο, είχαν προγραμματιστεί τρεις εκδηλώσεις.

Η πρώτη, που έχει διοργανωθεί από την «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς εξέδρα, ούτε ομιλητές.

Η δεύτερη κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ κατ’απαίτηση του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα δηλαδή στην αμερικανική πρεσβεία από το ΚΚΕ, ενώ η τρίτη οργανώνεται από την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στις 6 το απόγευμα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑκαι πορεία προς τη Βουλή.

Επί ποδός 1.500 αστυνομικοί

Για την αποφυγή των επεισοδίων αναμένονται να βρίσκονται στους δρόμους 1.500 αστυνομικοί.

Από το πρωί της Πέμπτης, γύρω από το Σύνταγμα έχουν στηθεί τέσσερις φραγμοί με κλούβες –στα λουλουδάδικα, στην Ηρώδου Αττικού, στο Ζάππειο και στη Βασιλίσσης Όλγας.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των βουλευτών από το κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, θα υπάρχουν διπλές διμοιρίες στα σκαλοπάτια δεξιά και αριστερά στον Άγνωστο Στρατιώτη ενώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα περιπολούν μέσα στον Εθνικό Κήπο.

Αυξημένες θα είναι και οι περιπολίες γύρω από τα Εξάρχεια για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν μικροεστίες ένταξης μεταξύ αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πώς θα λειτουργήσει το μετρό

Κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ, κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα».

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στο σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης και διακοπή της κυκλοφορίας), θα ισχύσουν λόγω των συναθροίσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα , στην Πλατεία Συντάγματος και στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, αυτές θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.) καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (Πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας-Κηφισίας).

Παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.