«Ο ελληνικός λαός, βλέπει σήμερα την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει όσους διαφωνούν τόσο με την ίδια την Συμφωνία όσο και με την διαδικασία της κύρωσής της, όσους θέλουν να αφήσουν μια δημοκρατική στάμπα πάνω σε αυτό το παλιόχαρτο που διχάζει τους Έλληνες» είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος μίλησε για «ταρζανιές» με τον Κανονισμό της Βουλής και «ταχυδακτυλουργικά κόλπα» ώστε να πάει άσπιλη η Συμφωνία στην Ολομέλεια.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σαρίδης, κανείς δημοκράτης, που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να αποκρύψει το γεγονός ότι η πρόταση αυτή είναι μειοψηφική και δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. «Ο λεκές της μειοψηφίας η στάμπα του εκβιασμού δεν μπορούν να κρυφτούν ότι και να κάνετε» είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της συμπολίτευσης.

Ο κ. Σαρίδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής στην αίθουσα αυτή δεν ακούστηκε ποτέ η αλήθεια, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ για το Σκοπιανό κι ως εκ τούτου δεν έχει το Σώμα την εξουσιοδότηση να προχωρήσει χωρίς την συγκατάθεσή του.

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη που ο κοινοβουλευτισμός καλείται να εκφράσει τους Ελληνες για το Σκοπιανό. Φτάσαμε στο σημείο να επικαλούνται τον κοινοβουλευτισμό όσοι ζητάνε την ψήφο του για να καταλύσουν την Δημοκρατία. Φωνάζουν για παραβίαση του Συντάγματος όσοι με την πρώτη ευκαιρία θα το κάψουν στην Πλατεία Συντάγματος» σημείωσε ο κ. Σαρίδης.

Όπως υπογράμμισε «Δημοκρατία έχουμε όταν κάνει κουμάντο η πλειοψηφία και η Δημοκρατία κρίνεται από την συμπεριφορά της μειοψηφίας στην πλειοψηφία» και συμπλήρωσε ότι σήμερα βλέπουμε την προσπάθεια της μειοψηφίας να επιβληθεί στην πλειοψηφία.

«Αυτό που αποδεικνύεται σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάλαβε το μάθημα των 225 βουλευτών, όσοι χρειάστηκαν για να παραδώσουμε την χώρα στα Μνημόνια και τώρα με λιγότερους από 151 επιβάλλει το ξεπούλημα της Μακεδονίας» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων.

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της Συμφωνίας, ότι κατοχυρώνει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, ο κ. Σαρίδης αναρωτήθηκε αν χρειάζεται πιστοποιητικό γνησιότητας η ιστορία μας και αν αυτό που θα λέμε πλέον στα παιδιά μας είναι πως η Ιστορία γράφεται κατόπιν διαπραγματεύσεων. «Πόσο γελοίο θα ήταν αν δεν ήταν επικίνδυνο να λέγεται ότι σώθηκε η ιστορική αλήθεια» είπε.

Προσέθεσε ότι καταπίπτει και το άλλο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Συμφωνία βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό, διότι – όπως είπε – η λέξη Μακεδονία θα αντιληφθούμε ότι είναι ελληνική λέξη και με αυτή θέλουν να ονομάζονται οι Σκοπιανοί. «Γιατί να θέλουν να αυτοπροσδιοριστούν με ελληνική λέξη άνθρωποι που δεν είναι Έλληνες. Γιατί δεν βρίσκουν μια δική τους λέξη για να προσδιορίζονται;» ρώτησε ο κ. Σαρίδης και απάντησε: «Γιατί μακεδονική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ, ένα σλαβικό τοπικό ιδίωμα υπήρχε».

«Δεν έχουν ενιαίο έθνος, δεν έχουν κοινό πολιτισμό, δεν έχουν κοινή ιστορία. Το κράτος τους είναι απλώς αποτέλεσμα γεωπολιτκών συγκρούσεων και ζητούν από εμάς να δώσουμε δικαιώματα πάνω στον Πολιτισμό μας χαρίζοντάς τους ότι τους χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ολόκληρο έθνος;», ανέφερε. «Δεν λήγει ο αλυτρωτισμός. Αντιθέτως ανοίγουμε τον δρόμο σε φανατικούς κι επικίνδυνους» εκτίμησε ο κ. Σαρίδης.

«Το γεγονός είναι ότι καθορίζουμε το μέλλον από τα λάθη του παρελθόντος» είπε εξάλλου απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα των προηγούμενων και κατέληξε λέγοντας: «Δεν έχετε ούτε ένα επιχείρημα για να στηρίξετε τη λογική».