Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και αποσύρει την απόφασή του για τον «διορισμό» του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

Με την Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο να μιλά για συνταγματική εκτροπή, ο Νίκος Βούτσης αποφάσισε να προχωρήσει τελικά σε κλήρωση για τον βουλευτή που θα καλύψει την κενή θέση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Μετά την κλήρωση οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, κατόπιν κλήρωσης, θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής. Οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μαζί με τον Δ. Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την απόφαση του Νίκου Βούτση να αλλάξει την σύνθεσή της, διατηρώντας τον Σπύρο Δανέλλη ως ανεξάρτητο βουλευτή.

Η απόφαση αυτή ανέτρεπε τις ισορροπίες δίνοντας την πλειοψηφία στην κυβέρνηση με 28 βουλευτές, έναντι 27 για την αντιπολίτευση, η οποία έχει ήδη καταγγείλει μεθοδεύσεις για τη δημιουργία πλαστής πλειοψηφίας στην Επιτροπή από την οποία θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών προτού εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Σόου Καμμένου

Την ίδια ώρα ο Πάνος Καμμένος αντικατέστησε στην Επιτροπή τον Κώστα Κατσίκη, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε καταγγείλει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής απόπειρα «κοινοβουλευτικού και συνταγματικού πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τον ότι τυχόν αλλαγή της σύνθεσής της Επιτροπής θα συνιστά «νόθευση».

Νωρίτερα, προειδοποιητικά πυρά κατά του κ. Βούτση είχε εξαπολύσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος μέσω επιστολής του ζητούσε τυχόν νέο μέλος ή μέλη της Επιτροπής από ανεξάρτητους βουλευτές να τοποθετηθεί δια κληρώσεως ή με συνεννόηση μεταξύ τους.

Η σύνθεση της Επιτροπής έχει αλλάξει ριζικά μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι και του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι μετείχαν σε αυτήν εκπροσωπώντας τα κόμματά τους, αλλά και ύστερα από την αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, απόφαση που οδήγησε στη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφαιρώντας από το κόμμα της Σεβαστουπόλεως το δικαίωμα εκπροσώπησης στην Επιτροπή ως κόμμα.

Πλέον, σε σύνολο 56 μελών οι 27 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ συν τον κ. Δανέλλη που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή σύνολο 28 βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση αθροίζει 27 μέλη. Η ΝΔ έχει 14 βουλευτές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 4, η Χρυσή 3, το ΚΚΕ 3, και από έναν οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων και ο ανεξάρτητος Δημήτρης Καμμένος.

Βούτσης: Η συζήτηση στην ολομέλεια θα ξεκινήσει το πρωί και θα προχωρήσει όσο χρειαστεί

Ο Ν. Βούτσης από την πλευρά του ανέφερε μετά τη Διάσκεψη των Προέδων ότι «ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής αποφασίστηκε «ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί. Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».

Αναφερόμενος στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το προεδρείο αναμένει την ολοκλήρωση της ΚΟ της ΔΗΣΥ και αν θα υπάρξει και επισήμως διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου. «Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα προχωρήσει κλήρωση ανάμεσα σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (σ.σ. από τους βουλευτές που τα τελευταία 24ωρα κατέστησαν ανεξάρτητοι), οι οποίοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Είναι τρεις οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή, οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Μαυρωτάς. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις θα γίνει κλήρωση, ώστε να καλυφθούν οι δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών, δεδομένου ότι η άλλη θέση είναι του Δημήτρη Καμμένου, που είναι πριν τις τελευταίες εξελίξεις μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας» σημείωνε νωρίτερα ο Ν. Βούτσης, διευκρινίζοντας ότι αποσύρεται η απόφαση που είχε αναρτηθεί νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια και όριζε τον κ. Σπύρο Δανέλλη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

«Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει καμία ένσταση επί του θέματος αυτού, από καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι η διαδικασία της κλήρωσης θα προχωρήσει με βάση τις τοποθετήσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Επίσης, είπε ότι ο κ. Αμυράς έχει δώσει επιστολή που επιλέγει τη συμμετοχή σε δύο άλλες επιτροπές, την Επιτροπή Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, οι δε άλλοι ανεξάρτητοι βρίσκονται από διετίας σε επιτροπές.

Ειδικά για τη ΔΗΣΥ και το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ, όταν ρωτήθηκε πριν την κλήρωση ο κ. Βούτσης απάντησε ότι με τη συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπουλου η ΔΗΣΥ δικαιούτο 4 βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Αν διαγραφεί ο κ. Θεοχαρόπουλος θα δικαιούται τρεις βουλευτές, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα περιμένει το σύνολο των εξελίξεων στη ΔΗΣΥ...».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια. «Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική. Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από