Τους λόγους που οδήγησαν στη διαγραφή του Θανάση Θεοχαροόπουλου εξήγησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Ξεκαθάρισα ότι για εμένα η ψήφος δεν είναι θέμα πειθαρχίας. Ξεπερνάει το ζήτημα της επιβολής της πειθαρχίας, έχει να κάνει με την υπευθυνότητα του κάθε στελέχους με τη συνείδηση του, με την ξεκάθαρη βούληση του να προχωρήσουμε ενιαία και μαζί» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου είπε πως: «το συγκεκριμένο μέτρο δεν πάρθηκε επειδή είχε διαφορετική άποψη. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αποτυπώνονται μέσα στο κόμμα μας, την είχε εκφράσει, ωστόσο τα μέτρα πάρθηκαν γιατί εισηγήθηκε να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σκοπεύει να ψηφίσει μέσα στο Κοινοβούλιο».

«Και μόνο η πράξη αυτή είναι ψήφος στήριξης της κυβέρνησης, που δεν είναι προοδευτική, μια κυβέρνηση που κάνει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που κόβει το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, που καταργεί την προστασία της πρώτη κατοικίας, είναι μια κυβέρνηση που κόβει τις δαπάνες, που έχει αφήσει τα νοσοκομεία να καταρρέουν. Είναι μια κυβέρνηση που έχει έναν τρόπο να παρεμβαίνει με καθεστωτικές αντιλήψεις τις οποίες έχουμε καταγγείλει στο σύνολο μας το ΚΙΝΑΛ όλο το προηγούμενο διάστημα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για όσα είπε ο ίδιος ότι του προσφέρθηκε αντάλλαγμα μια θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής για να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε «λυπάμαι, εγώ δεν είμαι Τσίπρας, εγώ δεν κάνω νταραβέρια και αλισβερίσια. Γιατί αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή, έτσι όπως διαμορφώνεται με ευθύνη του πρωθυπουργού. Από τη μεριά μου κάνω καθαρές, διαφανείς πολιτικές συνεργασίες και έτσι φτάσαμε ως εδώ. Όποιος δεν θέλει να υπηρετήσει αυτή τη συνεργασία και κυρίως την κοινή μας στρατηγική αποφασισμένη από συνέδριο, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι στους κόλπους της κοινοβουλευτική μας ομάδας».

«Η μειοψηφία πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία, ώστε να μη θολώνει το μήνυμα» προσέθεσε. Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε την πλειοψηφία παρδαλή με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να αναζητά στηρίγματα.

Όσον αφορά το αν έχει υπάρξει συμφωνία Τσίπρα – Θεοχαρόπουλου είπε ότι αυτό θα φανεί, καθώς πλησιάζουν εκλογές.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Σε ερώτηση για τη διαφωνία του Γιώργου Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός δεν έδωσε εθνικότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς.

Σε ότι αφορά στο έκτακτο συνέδριο εξήγησε ότι στόχος του θα είναι να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής στην επόμενη φάση, στην εκλογή οργάνων όπως πρέπει να γίνεται σε έναν ενιαίο φορέα.

Μιλώντας για το συλλαλητήριο χαρακτήρισε «απαράδεκτο που ο κ. Τσίπρας έριξε χημικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους», ενώ διατύπωσε για μια ακόμα φορά τη θέση του ότι στόχος ήταν να διαλυθεί το συλλαλητήριο.