Εκτενές ρεπορτάζ για τις περιπέτειες της Aegean Marine Petroleum και τις κατηγορίες κατά του ιδρυτή της, Δ. Μελισσανίδη για υπεξαίρεση 300 εκατ. δολ. από την εταιρεία, δημοσιεύει η έγκυρη ιστοσελίδα TradeWinds η οποία ειδικεύεται στο χώρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Matt Coyne και δημοσιεύτηκε χθες, 19 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για έγγραφα που κατέθεσαν οι πιστωτές με τα οποία συνδέουν άμεσα τον Δ. Μελισσανίδη με την εταιρεία.

Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:

«Οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές της Aegean Marine Petroleum κατηγόρησαν τον ιδρυτή της, Δημήτρη Μελισσανίδη, ότι είναι ο «εγκέφαλος» μιας απάτης αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ενδεχομένως, υποστηρίζουν, να συνέβαλε στην χρεοκοπία της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη διαδικασίας ανασυγκρότησης της εταιρείας, βάσει του άρθρου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου, οι πιστωτές διεκδικούν δικαιώματα επί των 300 εκατ. δολαρίων πού φέρεται να διοχετεύτηκαν σε εταιρίες – βιτρίνα.

Η Aegean Marine, εταιρία προμήθειας ναυτιλιακών καυσίμων, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει στο παρελθόν αναφερθεί σε αυτές τις επιχειρηματικές οντότητες ως ελεγχόμενες από «μη κατονομαζόμενο πρώην συνεργάτη», όμως τα δικαστικά έγγραφα πού κατέθεσαν οι πιστωτές τις συνδέουν ευθέως, για πρώτη φορά, με τον κ. Μελισσανίδη.

Εκπρόσωπος του κ. Μελισσανίδη ανέφερε ότι δεν εκλήθη ποτέ για ανάκριση στο πλαίσιο οποιασδήποτε έρευνας πού να διεξήχθη από την Aegean Marine, και ότι η εταιρία ουδέποτε έθεσε υπόψη του οποιοδήποτε στοιχείο που να προέκυψε κατά την έρευνά της.

«Για την ακρίβεια, ο κ. Μελισσανίδης δεν είναι στέλεχος, υπάλληλος, ή και μέτοχος της εταιρίας εδώ και πολλά χρόνια,» ανέφερε εκπρόσωπος του.

«Όταν ξεκαθαριστεί όλη η ιστορία, θα φανεί ότι ο κ. Μελισσανίδης δεν έπραξε τίποτα το μεμπτό. Εν τω μεταξύ, εύχεται στους πολλούς φίλους του στην εταιρία κάθε επιτυχία στην ανασυγκρότησή της,» είπε.

Ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας απεσύρθη από τη θέση του επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης στην Aegean Marine το 2016, αλλά ποτέ δεν απομακρύνθηκε εντελώς από την εταιρία, την οποία ίδρυσε το 1995.

Αφού πούλησε τις μετοχές του, παρέμεινε ως σύμβουλος μέχρι τον Ιούνιο του 2018, όταν η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα διέγραφε από τον ισολογισμό της 200 εκατ. δολάρια ως ανείσπρακτα. Τρεις μήνες νωρίτερα, η Aegean Marine πρότεινε συγχώνευση αξίας 367 εκατ. δολαρίων, με την εταιρία HEC Europe, ιδιοκτησίας Μελισσανίδη, αλλά ακτιβιστές – μέτοχοι μπλόκαραν το deal.

Κατηγορίες

Τον Νοέμβριο η Aegean Marine ισχυρίστηκε ότι  ο «μη κατονομαζόμενος πρώην συνεργάτης» άσκησε έντονες πιέσεις σε υπαλλήλους για να συνδράμουν στη διαιώνιση ενός σχεδιού πού περιελάμβανε πλαστές τραπεζικές δηλώσεις, συμβάσεις, και άλλα έγγραφα, καταβάλλοντας ως και $300 εκατ. σε εταιρίες – βιτρίνα ιδιοκτησίας του.

Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι τα 2/3 αυτού του ποσού είχαν σκοπό να αποκρύψουν κονδύλια πού διοχετεύτηκαν παράνομα στην Oil Tank Engineering & Construction, ακόμη μια εταιρία πού φέρεται να είναι ιδιοκτησίας Μελισσανίδη, και πού επιστρατεύτηκε για την κατασκευή τερματικού σταθμού πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν τω μεταξύ, η Aegean Marine, υφιστάμενη φοβερή πίεση από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, τις φθίνουσες πιστοληπτικές γραμμές και με τους τερματικούς σταθμούς να έχουν «στεγνώσει», έφτασε πολύ κοντά στη ρευστοποίηση μέσα στο καλοκαίρι. Η εταιρία έλαβε χρηματοδοτική γραμμή ζωής από την ελβετική εταιρία Mercuria Energy Group και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον νόμο περί χρεοκοπίας τον περασμένο μήνα. H Mercuria είχε προτείνει πώληση τύπου «Δούρειος Ιππος» («Stalking horse»).

Από τη μεριά τους, οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι η Mercuria προσπαθούσε να εξαγοράσει την Aegean Marine σε τιμή ευκαιρίας και ότι τα έσοδα από τις απαιτήσεις πού αφορούσαν την απάτη ήταν από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Συμφωνία επετεύχθη

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και μια από κοινού προσφορά της Oaktree Capital και της Hartree Partners ώθησε την Mercuria να βελτιώσει την προσφορά της.

Βάσει της βελτιωμένης προσφοράς, αν και εφόσον αυτή εγκριθεί δικαστικά, η Aegean Marine θα ανασυγκροτηθεί και οι πιστωτές θα λάβουν 40 εκατ. δολάρια, καθώς και όλα τα έσοδα από τις αξιώσεις περί απάτης.

Σε ένα κείμενο που θα καταγράφει τους όρους της συμφωνίας, οι πιστωτές θα λάβουν τις αξιώσεις και δικαιώματα ασκήσεως αγωγής που σχετίζονται με τη διαγραφή βραχυπρόθεσμων λογαριασμών, την απάτη, άλλες αξιώσεις που απορρέουν από την κατασκευή του σταθμού πετρελαίου στα ΗΑΕ και την κατάχραση κεφαλαίων από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς και απαιτήσεις έναντι των ελεγκτών

Η Aegean Marine και οι πιστωτές της ελπίζουν το νέο σχέδιο να εγκριθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, με στόχο την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης της εταιρίας τον Μάιο».