Σε ένα κρεσέντο προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι. Με δηλώσεις – φωτιά αλλά και με παραβιάσεις που δεν έχουν προηγούμενοι, οι γείτονες θέλουν να δηλώσουν «παρών» στην ευρύτερη περιοχή και να μην απομονωθούν από τις εξελίξεις.

Οι Τούρκοι επιστρατεύουν πλέον και το… βαρύ πυροβολικό τους στον αέρα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Χθες με υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες αλλά σε πολύ μεγάλο ύψος και στις βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων απάντησαν οι Τούρκοι στην επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο φυλάκιο της Παναγιάς και των Οινουσσών.

Ως τακτική διάλεξαν να στείλουν αρχικά ένα F-16 το οποίο δεν πλησίαζε και το μόνο που έκανε ήταν να μπαίνει και να βγαίνει στο FIR Αθηνών- καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο το ίχνος που θέλει ν’ αφήνει στον ουρανό του Αιγαίου. Από τις δυο το μεσημέρι τα τουρκικά F-16 μαζί με F-4 Phantom μπήκαν στο FIR Αθηνών πετώντας στα 18.000 πόδια και στα 12.500 τα βαριά βομβαρδιστικά. Έξι λεπτά μετά αργότερα πραγματοποίησαν την υπερπτηση πάνω από τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων κοντά στην Ικαρία. Στις δυο και εικοσιοκτώ τα Phantom βγήκαν από το FIR Αθηνών και επτά λεπτά αργότερα ακολούθησαν και τα F-16 που είχαν μείνει πιο πίσω για να προκαλέσουν περισσότερο. Η αναχαίτιση αυτής της τετράδας των μαχητικών της Άγκυρας ήταν μια υπόθεση που ανέλαβαν οι πιλότοι και τα αεροσκάφη F-16 επιφυλακής από το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Navtex

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με το hellasjournal,η Τουρκία θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε νέες NAVTEX για ασκήσεις σε περιοχές που έχουν ηδη δεσμευθεί για ασκήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, και στις οποίες μαλιστα χθες ήταν σε εξέλιξη κοινή άσκηση της Κύπρου με το Ισραήλ. Την Κυριακή είχε εκδώσει την NAVTEX 1322/18 δεσμεύοντας την μεγάλη περιοχή νότια της Κύπρου για εξαιρετικά εκτεταμένο διάστημα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019. Προχθες εξέδωσε δυο ακόμη NAVTEX  1333/18 για ασκήσεις δυτικά της Παφου στις 20 Δεκεμβρίου και την 1332/18 για ασκήσεις νότια της Λεμεσού για την 21η Δεκεμβρίου.

Οι δεσμεύσεις αυτές της Τουρκίας εκδίδονται ενώ έχει σταλεί το μήνυμα των ΗΠΑ για αποφυγή προκλήσεων εναντίον των δραστηριοτήτων που γίνονται για λογαριασμό αμερικανικών εταιριών στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κορυφώνονται οι τριμερείς συνεργασίες με την συναντηση σε επίπεδο  υπουργών Εξωτερικών, στην Λευκωσία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας και την Πεμπτη στην Μπερσεβά του Ισραήλ με τη συνάντηση Κορυφής της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραηλ.

Η  ισραηλινή πολεμική αεροπορία σαρώνει το κυπριακό FIR, απλώνοντας μια υπερσύγχρονη ομπρέλα προστασίας, πετώντας μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος.