Για «επαγγελματική» ενέργεια κάνουν λόγο οι Αρχές, όσον αφορά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στις 2:37 τα ξημερώματα έξω από το κτίριο του ΣΚΑΪ και η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής είναι σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τις Αρχές το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν προμελετημένο και λεπτομερώς σχεδιασμένο  για μέρες, προκειμένου η βόμβα να τοποθετηθεί σε σημείο όπου δεν θα γίνονταν αντιληπτοί οι δράστες και ταυτοχρόνως θα δημιουργούσαν τις μεγαλύτερες δυνατές καταστροφές. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι δράστες που πρέπει να ήταν τουλάχιστον δύο, έφτασαν στο σημείο με μηχανή ή αυτοκίνητο, άφησαν την βόμβα που ήταν τοποθετημένη μέσα σε σάκο και εν συνεχεία εξαφανίστηκαν. Οι Αρχές εξετάζουν ήδη υλικό από κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά του κτιρίου, προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία για το πως έδρασαν οι τρομοκράτες.

Λίγη ώρα πριν την έκρηξη, άγνωστος τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό και ιστοσελίδα από εμφανή τηλεφωνικό αριθμό και προειδοποιούσε για την έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας μάλιστα αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Έτσι και έγινε. Στις 2:37 πραγματοποιήθηκε ισχυρότατη έκρηξη η οποία προκάλεσε ζημιές σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου.

Η βόμβα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περιείχε  πάνω από 5 κιλά εκρηκτικής ύλης, και σύμφωνα με ειδικούς, οι δράστες ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός  τοποθετήθηκε  σε σάκο έξω από την περίφραξη του κτιρίου επί της παλιάς παραλιακής οδού, όπου στεγάζονται ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και η εφημερίδα «Καθημερινή». Από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν τζάμια σε πολλούς ορόφους όπου βρίσκονται γραφεία εργαζομένων του ΣΚΑΪ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή καθώς θεώρησαν ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο οι εργαζόμενοι και έτσι δεν σημειώθηκε τραυματισμός. οι δράστες της επίθεσης φαίνεται πως λειτούργησαν με απόλυτη μεθοδικότητα.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι τρομοκράτες, ήταν να προσέγγισαν το σημείο από υπόγεια διάβαση που οδηγεί στην περίφραξη του κτιρίου και στη συνέχεια μαζί με συνεργό του να απομακρύνθηκαν από περιβάλλοντα χώρο.

Ποιους βλέπουν πίσω από το χτύπημα

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, οι Αρχές – εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι τρομοκράτες – φαίνεται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να βρίσκονται από πίσω μέλη της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Μέλη της αντιτρομοκρατικής και πυροτεχνουργοί εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα ευρήματα από την έκρηξη της βόμβας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν στην ταυτότητα των δραστών.

Καταδίκη από όλα τα κόμματα

Το τρομοκρατικό χτύπημα καταδίκασε άμεσα από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου ενώ έξω από το κτίριο του ΣΚΑΪ έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το τοξικό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται με την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης δυστυχώς έχει παρενέργειας. Είναι σημαντικό να πέσουν οι τόνοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «είμαι εδώ  για να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζομένους,  να πω ότι η Δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται και να ζητήσω επιτέλους να βρεθούν οι δράστες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ  ανέφερε πως δεν χρειάζεται να  ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης. «Να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους. Η ανοχή στη βία, από τη βία μικρής έντασης μέχρι ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Όταν γίνεται διαχωρισμός με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια, για καλή και κακή βία, τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν εκπρόσωποι και βουλευτές και των υπολοίπων κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι «ο τρόμος και ο φόβος δεν μπορούν να μπουν στην εξίσωση και το πλαίσιο της αντιπαράθεσης… Μένουν πάντα στο περιθώριο των εξελίξεων, ευτυχώς δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα» σημείωσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τόνισε από την πλευρά της ότι «η Δημοκρατία, η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία δεν φιμώνονται και δεν τρομοκρατούνται από κανέναν».

Το Κίνημα Αλλαγής μέσω του Σταμάτη Μαλέλη ανέφερε πως «η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη». Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως «οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό».

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

ΣΚΑΪ: Κώφευαν στις καταγγελίες για απειλές

Σε ανακοίνωσή του για την τρομοκρατική επίθεση, ο όμιλος ΣΚΑΪ αναφέρει ότι «το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος.

Το κράτος, που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ.

Ο ΣΚΑΪ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεων τους».