Ιδανικό για συνοδευτικό κρέατος και όχι μόνο, γευστικό, αρωματικό και πολύχρωμο ρύζι για το χριστουγεννιάτικο αλλά και το καθημερινό τραπέζι.

Υλικά

Για το ρύζι

320 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι αρωματικό

60 γρ. ελαιόλαδο

4 γρ. κανέλα  ξυλάκι

1 κουταλιά σούπας τζίντζερ, ψιλοκομμένο

4 τεμ. κάρδαμο, τριμμένο

4 φυλαράκια δάφνη

660 γρ. ζωμός λαχανικών

1  κουταλάκι γλυκού κουρκουμά

1 κ.γλ. κάρι

αλάτι

Για το μίγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

50 γρ. χουρμάδες σε μικρά κομμάτια

50 γρ. κράνμπερις σε μικρά κομμάτια

40 γρ. σταφίδες Κορίνθου σε μικρά κομμάτια

60 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

60 γρ. φιστίκια πέκαν σε μικρά κομμάτια

100 γρ. ρόδι

40 γρ. φρέσκο κρεμμύδι

10 γρ. χυμός λάιμ

λίγο ξύσμα λάιμ

αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα μας. Μόλις το ρύζι βράσει το απομακρύνουμε από την εστία, αφαιρούμε το καπάκι, και αφού κρυώσει λίγο προσθέτουμε το μίγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, ανακατεύοντας ελαφρά.