Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερες είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για τη μαφία του χρυσού. Συνομιλίες καταγεγραμμένες από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, βίντεο με συναλλαγές, αποκαλυπτικές αναφορές.

Χθες, ο πρώτος από τους 63 κατηγορούμενους που πήρε το δρόμο για τη φυλακή είναι ένας από τους αποκαλούμενους γυρολόγους του κυκλώματος. Είναι ο πρώτος από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους που έχουν απολογηθεί έως τώρα που με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος.

Οι γυρολόγοι, σύμφωνα με τις αρχές συγκέντρωναν χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα υψηλής αξίας και τα έδιναν στα μέλη του κυκλώματος που εμφανίζονται ως αρχηγοί. Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι διέπραξαν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

Δέκα από αυτούς που, ήδη, έχουν δώσει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι περισσότεροι είναι υπάλληλοι στα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων. Δύο είναι ιδιοκτήτες άλλων αντίστοιχων επιχειρήσεων και ακόμη δύο επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του χρυσού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον φερόμενο ως συναρχηγό του κυκλώματος, Τούρκο υπήκοο συριακής καταγωγής.

Προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή ζήτησε και έλαβε ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού. Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη δράση του πολυπλόκλαμου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού. Σστην πολυσέλιδη «Έκθεση Απομαγνητοφώνησης Ψηφιακού Δίσκου», η οποία αποτελεί μέρος της ογκωδέστατης δικογραφίας περιλαμβάνονται δεκάδες συνομιλίες του 51χρονου τηλεοπτικού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου Μυλωνά τόσο με φερόμενα ως μέλη της «μαφίας του χρυσού» όσο και με γνωστό τηλεπαρουσιαστή, το όνομα του οποίου βρίσκεται σε λίστα «υπό διερεύνηση προσώπων» για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Οι επίμαχες συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες σε ψηφιακούς δίσκους (DVD) από το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ και αφορούν στο χρονικό διάστημα από 15-6-2018 έως 14-8-2018, από 29-6-2018 έως 28-8-2018, από 14-8-2018 έως 14-10-2018, από 29-8-2018 έως 28-10-2018 και από 15-10-2018 έως 14-12-2018.

Ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ άρχισε, δηλαδή, να ενεργοποιείται και να καταγράφει τις συνομιλίες από τον περασμένο Ιούνιο βάσει 5 βουλευμάτων του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, με τα οποία διατάχθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του ενεχειροδανειστή.

Στην «Έκθεση Απομαγνητοφώνησης Ψηφιακού Δίσκου» περιλαμβάνονται πολλές συνομιλίες μεταξύ του βασικού κατηγορουμένου και του γνωστού τηλεπαρουσιαστή. Από αυτές προκύπτει η εμμονή να κάνει συνεχώς προβολή μέσω των διαφημίσεων, σποτ, και συνεντεύξεων του ώστε να καταστεί κυρίαρχος στην αγορά των ενεχυροδανειστών.

Δηλώνει αθώος

Εν τω μεταξύ, αθώος για την εμπλοκή του στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γνωστός ενεχυροδανειστής. «Είμαι αθώος… οι κατηγορίες εις βάρος μου θα καταρρεύσουν» αναφέρει.

«Δεν έχω εμπλοκή με την παράνομη εξαγωγή χρυσού… Εγώ μπλέχτηκα επειδή συνεργαζόμουν με τους Τούρκους. Επειδή με το λεωφορείο έφευγαν και δικές μου βαλίτσες με χρυσό» σημειώνει. Τα δικά μου, προσθέτει, ήταν όλα νόμιμα θα αποδειχθεί μόλις έρθουν τα παραστατικά (των συναλλαγών).

Η ΕΛΑΣ παρακολουθούσε επί μήνες το εκτεταμένο κύκλωμα που εξήγε λαθραία τόνους χρυσού στο εξωτερικό τον οποίο έλιωναν σε χυτήριο στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια.

Ο ΣΚΑΪ εντόπισε το υπερπολυτελές γιοτ που διέθετε ο ενεχυροδανειστής. Είναι άνω των 20 μέτρων. Σε ένα διάλογο του ενεχυροδανειστή με φερόμενο ως συνεργό του, του περιγράφει ότι το σκάφος του κόστισε τζάμπα, μόλις 360.000 ευρώ με τις ανακαινίσεις.

«Δεν είναι λεφτά αυτά, δεν είναι λεφτά γι’ αυτό το σκάφος σού λέω… Με επτά κατοστάρικα τέτοιο πράγμα δεν βρίσκεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ενεχυροδανειστής.

Εξάλλου, σε βίντεο – ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας που αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ είνεται εμφανής και η διαδικασία μεταφοράς του χρυσού στην Κωνσταντινούπολη από τις δύο εγκληματικές ομάδες πάντα με το ίδιο τουριστικό λεωφορείο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα. Η αμοιβή των δύο οδηγών ήταν 120 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού.