Δεύτερη μείωση τελών μέσα σε τέσσερα χρόνια και νέες απαλλαγές με κοινωνικά κριτήρια ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, μετά από εισήγηση της δημοτικής Αρχής.

«Η πολιτική τελών είναι ένας μοχλός κοινωνικής παρέμβασης που διαθέτει ο Δήμος» τονίζεται στην απόφαση, με την επισήμανση ότι η δημοτική Αρχή εξαντλεί τα περιθώρια του θεσμικού πλαισίου, ώστε να συγκρατεί όσο το δυνατό χαμηλότερη την επιβάρυνση στα νοικοκυριά και να εισπράττει σχεδόν τα μισά από τα αναγκαία έσοδα για τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα από τις επιχειρήσεις, επιβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή χρέωση σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντελεστής τελών για τις κατοικίες διαμορφώνεται στο 1,33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 1,45 που ήταν το 2014, ενώ η μείωση αφορά αναλογικά όλες τις κατηγορίες χρεώσεων (επαγγελματίες, επιχειρήσεις κ.λπ.). Παράλληλα, προστέθηκαν νέες κατηγορίες κοινωνικών απαλλαγών. Συνολικά, οι απαλλαγές και οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη αφορούν άπορους, Άτομα με Αναπηρία, πολύτεκνους και τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργους, μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια και άτομα που λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.