Οι αναφορές του πρωθυπουργού για «μνημόνιο» με τον λαό, στην πραγματικότητα «είναι μνημόσυνο του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» είναι «ταφόπλακα» που τη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και τώρα μοιράζει κόλλυβα και καφέ για παρηγοριά. Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Όμως, ακόμα και αυτά τα παίρνει από τους εργαζόμενους», σχολίασε και επισήμανε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο που να επιβαρύνει τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, αντίθετα αφαιμάζει τους εργαζόμενους για να δημιουργήσει την κατάλληλη ρευστότητα, ώστε να ενισχύσει «την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι «μεταμνημονιακή εποχή» σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει λόγο για κυβέρνηση κοινωνικής ευαισθησίας όταν μόνο με τον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) «άρπαξε από τους συνταξιούχους 8 δισ. ευρώ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απέδωσε ανάλογες ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινή η στρατηγική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και αφορά «τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μείωση των συντάξεων για να εξοικονομηθούν χρήματα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτική ασφάλιση».

Ο κ. Παφίλης αναφέρθηκε ειδικά στα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το 2016, που δείχνουν αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων για να σημειώσει: «Αυτή είναι η νέα σας εποχή. Αίμα εργατών των παραγωγών του πλούτου για να θησαυρίζει το κεφάλαιο, δηλαδή μια χούφτα παράσιτα».

Τέλος, απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε: «Αν νομίζετε ότι προσωρινά θα ξεγελάσετε τον κόσμο μοιράζοντας καθρεφτάκια -γιατί ο κόσμος έχει φτάσει σε αδιέξοδα και όντως υπολογίζει το 20άρικο και το 10άρικο- κάνετε λάθος. Τα αξίζει όλα και πρέπει να τα πάρει. Και θα τα πάρει ανατρέποντας και εσάς και το σύστημα αυτό».