«Δεν μπορούμε να δεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα. Τον 21ο αιώνα, το 2018, να χάνονται άνθρωποι και λαϊκές περιουσίες είτε από τις πλημμύρες, όπως εδώ, όπως στη Μάνδρα ένα χρόνο πριν, είτε από τις πυρκαγιές το 2007 και το 2009 στην Εύβοια, ή λίγους μήνες πριν, με τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι της Αττικής» υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του ομιλία στο Μαντούδι με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της ζωής του λαού και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες από τις πλημμύρες.

Είπε ότι από την κυβέρνηση αλλά και από την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, πρέπει να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες, ενώ πρέπει να αποζημιωθούν εδώ και τώρα 100% - χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ - όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, τις αποθήκες, τα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, τα μελίσσια κ.λπ.. Επίσης, να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσυσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις, να αποζημιωθούν οι μικρέμποροι που υπέστησαν ολική καταστροφή των υλικών τους που είχαν εκθέσει για το παζάρι των ημερών καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι δασικοί δρόμοι, το αγροτικό και οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης με παράλληλο έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ακόμα, είπε ότι πρέπει να υλοποιηθούν εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη του κράτους, να επισκευαστεί άμεσα το κτίριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου, να αποκατασταθούν οι ζημιές στα σχολεία, να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, Τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες και να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης με την απαλλαγή να ισχύσει για το διάστημα που θα απαιτηθεί να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες και να ανακτήσουν τα χαμένα εισοδήματά τους και όχι μόνο μέχρι τον Μάρτη που προβλέπει η κυβέρνηση.

Είπε ότι πρέπει να υπάρξει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες να μην γίνει καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη, να υπάρξει αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ και αυτός να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «προκλητικά ανεπαρκές» το συνολικό ποσό των 850.000 ευρώ που προβλέπει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση ζημιών και ύδρευσης , σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις υπηρεσιών του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κάνουν λόγο για αναγκαίο ποσό ύψους 3,8 εκ.Euro χωρίς να υπολογίζονται τα αναγκαία κονδύλια για την αποκατάσταση των σχολείων και των απαραίτητων ενεργειών καθαρισμού και έργων στα ποτάμια.

Ονόμασε ως υπεύθυνους τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με τις αστικές κρατικές δομές της Περιφέρειας και της Τοπικής Διοίκησης με τους εκάστοτε διαχειριστές τους.

Πρόσθεσε, ότι όπως προκύπτει από απάντηση της ΕΕ σε ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, σχετικό αίτημα δεν έχει καν υποβληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εάν η Περιφερειακή Αρχή «της ΝΔ με ολίγον ΠΑΣΟΚ» είχε στον προσανατολισμό της να γίνουν τα απαραίτητα έργα, θα είχε ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης των αγροτικών και δασικών δρόμων.

«Όλοι μαζί, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα άλλα κόμματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θεό της έχει το κέρδος και δεν υπολογίζει καν την ανθρώπινη ζωή. Ομονοούν στους στόχους της ΕΕ, που χαρακτηρίζει ως «μη επιλέξιμες» και ως κόστος τις δαπάνες για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εξήγησε αναλυτικά ότι βάσει των οδηγιών της ΕΕ:

- «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

- «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται 'δίκαιες', αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους. (…) Είναι σαφές ότι, πέρα από το τι εννοούν ως 'δικαιοσύνη', το ζήτημα είναι ότι ομολογούν ξεκάθαρα πως η λογική του κόστους - οφέλους, δεν χωρά το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «για να αντιμετωπίσουν 'αυτή την πιθανή επίδραση της αδικίας' όπως λένε, αναζητούν τρόπους και άθλια επιχειρήματα να πείσουν τον λαό ότι αυτή η 'αδικία', δηλαδή το ότι τους αφήνουν απροστάτευτους από τη φωτιά, τη βροχή και το σεισμό, μπορεί να είναι και για το ...καλό τους, εκβιάζοντας πως για να γίνουν τέτοια έργα θα αυξηθεί η φορολογία».

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι «για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα», αφού εξήγησε ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι καθόλα εφικτή βάσει του επιπέδου της επιστήμης και της τεχνολογίας, τόνισε ότι πραγματικός στόχος αυτής της προπαγάνδας «είναι να συμβιβαστεί ο λαός, να μάθει να ζει ματώνοντας και με τις φυσικές καταστροφές».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το παραμύθι της δήθεν 'δίκαιης' ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγεται τάχα θα μοιράζεται δίκαια σε όλους, έχει πια αποκαλυφθεί (καθώς) τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξής τους, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μπορεί να τα δει κατάματα και ο λαός της Εύβοιας».

«Με τη σημερινή περιοδεία και συγκέντρωση αναδεικνύουμε στην πράξη, ότι το ΚΚΕ παρεμβαίνει και πρωτοστατεί για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα" ανέφερε σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση που η υλοποίησή της προϋποθέτει, διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας και η οποία στο επίκεντρό της έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου που στο κυνήγι τους δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή».

Ο Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ «για την προστασία της ζωής μας, την αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση από τις συνέπειες της πλημμύρας, για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών μας, για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον για μας και τα παιδιά μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από