Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν τα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο και την ευρύτερη περιοχή , αμαυρώνοντας για μια ακόμη φορά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου παρουσιάζει εικόνα καταστροφής, ενώ  κάποιοι με τροχό επιχείρησαν να κόψουν τα κάγκελα του Πολυτεχνείου, προκαλώντας υλικές ζημιές στις πόρτες καθώς και στην κεντρική πύλη.

Η αστυνομία πέρασε «στην αντεπίθεση» επιστρατεύοντας την «Αύρα»  για να περιορίσει τηδράση των αντιεξουσιαστών και να σβήσουν οι φωτιές  μέσα στο χώρο του ιδρύματος με ρίψεις νερού.

Είκοσι δύο άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις σήμερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκ των οποίων δεκατρία συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όταν αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών από το κτίριο του Πολυτεχενίυο το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ βρέθηκαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Ολγα Γεροβασίλης η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, και έδωσαν συγχαρητήρια στο προσωπικό.

Ειρηνική πορεία και αποδοκιμασίες κατά μελών του ΣΥΡΙΖΑ

Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ήταν απολύτως ειρηνική, με χιλιάδες πολίτες να δίνουν το «παρών» και να στέλνουν μήνυμα εναντίον του φασισμού και υπέρ της δημοκρατίας.

Με κεντρικά συνθήματα «Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό», και «τόσα χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73»  φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, φορείς, σωματεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην οποία βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σημειώνεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη , οπού αντιεξουσιαστών πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην Εγνατία Οδό εφορμώντας από την Πολυτεχνική Σχολή.