Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος και χειρότερος από τα παλιότερα κόμματα του Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ καλλιεργώντας, όπως και εκείνα, την λογική του «μικρότερου κακού» σε σχέση με την «κακιά» δεξιά, (λογική) που «τελικά αποδεικνύεται ίδιο και χειρότερο κακό με τους προηγούμενους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εξηγώντας το «ίδιος και χειρότερος» σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «news247» είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το 3ο μνημόνιο που ήταν το πιο βάρβαρο απ’ όλα, όπως και πάρα πολλούς αντεργατικούς νόμους, ίδιους με εκείνους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει οδηγήσει σε «ξέπλυμα» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και μετατρέψει την Ελλάδα σε «ξέφραγο αμπέλι», με αμερικανικές στρατιωτικες βάσεις και πυρηνικά.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του λαού μας έχει το «επιπλέον πλεονέκτημα και (ταυτόχρονα) μειονέκτημα για το λαό, να χειραγωγεί κάποιες δυνάμεις».

«Και απ’ αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ σταθερά λέει ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτά τα δίχτυα, απ’ τα δεσμά της μοιρολατρίας, της επανάπαυσης και των αυταπατών, ότι «κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει με μια τέτοια κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν στρατηγική σύμπλευση στα κεντρικά ζητήματα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεγάλου συνασπισμού» σημειώνοντας «δε μιλάμε άμεσα, δε μιλάμε για τους επόμενους μήνες φυσικά, σε μια πορεία αυτό οπωσδήποτε θα γίνει. Ιδιαίτερα με τον εναγκαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, που έχει συνεργαστεί με τη Μέρκελ, η οποία ήταν το «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι για το ΚΚΕ και τον ελληνικό λαό «είναι ξεπερασμένο το «αριστερός», «δεξιός»» καθώς «το ζήτημα είναι: είσαι με τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα ή είσαι με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

«Αν είσαι λοιπόν με την εργατική τάξη, το λαό, θα είσαι με το Κομμουνιστικό Κόμμα, θα είσαι με τις πραγματικά ριζοσπαστικές δυνάμεις, οι οποίες εκφράζονται μέσα στο κίνημα, αγωνίζονται, αντιστέκονται, δεν τα διπλώνουν στις δυσκολίες, δε συμβιβάζονται» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τι εκτιμά ότι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ αν έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε, μεταξύ άλλων, «δεν βλέπω ότι θα τον ρίξουν (τον Αλ. Τσίπρα) γιατί είναι δεμένοι με την καρέκλα της εξουσίας».

Ως προς το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της ΝΔ, είπε ότι ακόμα και ως σκέψη «αγγίζει τα όρια της γελοιότητας» και στερείται κάθε βάσης αφ’ ης στιγμής τον «Μάϊο έχουμε δημοτικές, περιφερειακές εκλογές, ευρωεκλογές και κατά 90% και βουλευτικές», ενώ προηγείται και ο προϋπολογισμός που ενέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Θα πρόκειται πάλι για ένα δικομματικό – διπολικό καβγαδάκι εντός της βουλής, που δεν θα ενδιαφέρει καθόλου, μα καθόλου, τον ελληνικό λαό και τα πραγματικά συμφέροντά του» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η ΝΔ «είναι το κλασικό κόμμα της αστικής τάξης στην Ελλάδα, έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα και με διάφορες ηγεσίες στην κυβερνητική εξουσία, έχει αντιλαϊκό πρόγραμμα, έχει πρόγραμμα που είναι πλήρως προσανατολισμένο στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ».

Είπε ακόμα ότι η ΝΔ ταλαντεύεται μεταξύ του χώρου του Κέντρου, αποσκοπώντας κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής για μετεκλογικές συνεργασίες και του χώρου της ακροδεξιάς, μέχρι και της φασιστικής – ναζιστικής δεξιάς, για να μην έχει μεγάλες απώλειες προς τον ακροδεξιό χώρο.

Κάλεσε τον λαό «που έχει δοκιμάσει τα πάντα» να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς, να ενισχύσει το ΚΚΕ, «γιατί όσο κι αν δεν είναι ώριμες οι συνθήκες αυτή τη στιγμή για μια διακυβέρνηση, για μια πραγματική εργατική εξουσία, όμως μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανακούφιση των εργαζομένων».

«Όσο πιο ισχυρό είναι το Κόμμα, τόσο περισσότερο μπορεί να παλέψει για τα λαϊκά συμφέροντα και μέσα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, παντού, κυρίως δίπλα στο λαό, μέσα στο λαό, με το κίνημα κ.λπ. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος της ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας, που θα διεκδικήσει και την εξουσία» τόνισε.

Ερωτηθείς για την σκανδαλολογία, αφού τόνισε ότι «κατ’ αρχήν τα σκάνδαλα είναι σύμφυτα με αυτό το σύστημα», πρόσθεσε ότι και για την περίπτωση του Κ. Σημίτη όπως και άλλων, εφόσον υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις «θα πρέπει να γίνεται έρευνα σε βάθος, όσο μπορεί να πάει σε βάθος αυτό το σύστημα».

Επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι επειδή η υπόθεση έχει να κάνει με τα ζητήματα των στρατιωτικών εξοπλισμών «κυρίως για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κι όχι για τις ανάγκες της χώρας» υπεισέρχονται και οι ανταγωνισμοί μεγάλων δυνάμεων.

«Δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να παίζει σήμερα ο αμερικάνικος παράγοντας σ’ αυτό το ζήτημα που αφορά τον Σημίτη, μιλάω σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες και τον ανταγωνισμό που υπάρχει, γιατί τα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα, οι κολοσσοί και η αμερικανική κυβέρνηση θέλουν να πάρουν πλέον αυτές τις εργασίες κι απ’ ό,τι φαίνεται έχει συμφωνήσει με τον Καμμένο και τον Τσίπρα ο Τραμπ και οι ΗΠΑ, άρα εκθέτουν τους Γάλλους αντιπάλους τους ή τους Γερμανούς κ.λπ. Κι επειδή ο πρώην πρωθυπουργός ήταν απ’ ό,τι φαίνεται προσανατολισμένος περισσότερο ευρω-ενωσιακά, γερμανικά και γαλλογερμανικά στον άξονα αυτό εκφράζονται οι αντιθέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι «και τούτοι εδώ που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση και διαχειρίζονται τέτοια κονδύλια, μυστικά κονδύλια, ιδιαίτερα στρατιωτικού τύπου κι αυτοί αύριο θα καθίσουν στο σκαμνί απ’ τους επόμενους. Θυμηθείτε αυτή την κουβέντα. Δεν έχω κανένα στοιχείο, δεν το λέω για κάποιον λόγο, αλλά επειδή τέτοιες δωροδοκίες, μίζες και τέτοια γίνονται σωρηδόν… Ε, τώρα τούτοι εδώ ευελπιστούν πιθανόν επειδή μπορεί να ‘ναι περισσότερο αμερικάνικες αυτές να τη γλιτώσουν, αλλά, δεν πάει μακριά αυτή η ιστορία».

Εκτίμησε ότι οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, Ρωσίας-Δύσης θα ενταθούν χωρίς να αποκλείσει και το ξέσπασμα γενικευμένης ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα αδύνατα σημεία της, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Βαλτικές χώρες, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειιο, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι υπάρχει δυνατότητα να παρέμβουν οι λαοί και να επιβάλλουν ειρήνη όχι «με το πιστόλι στον κρόταφο», αλλά με μια νέα κοινωνική οργάνωση και της οικονομίας και της πολιτικής, ανάπτυξης προς όφελος του λαού, όπου θα υπάρχει ειρήνη, συνεργασία με όλα τα κράτη του κόσμου».

Κατέληξε αναφέροντας ότι «100 χρόνια μετά, το ΚΚΕ είναι νέο και καινοτόμο, ξεκινάει μία νέα πορεία στηριγμένη σε όλη την πείρα του παρελθόντος για να ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο πραγματικά ειρήνης, προκοπής, ευημερίας για το λαό μας».