Τη σύσταση ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, πρότεινε ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2018″, πρόταση την οποία συζήτησε στη συνέχεια με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για τη θεσμοθέτηση της στρατηγικής συνεργασίας. Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να είναι η σύσταση ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, κατά το πρότυπο και αντιστοίχων που έχουμε θεσμοθετήσει με άλλες χώρες», δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό», εξήγησε, «σημαίνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα -μία ή και δύο φορές τον χρόνο, μία φορά στην Ουάσιγκτον και μία στην Αθήνα- θα υπάρχουν συναντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και της διοίκησης των δύο χωρών, από διάφορα υπουργεία, ώστε να τίθενται συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και πραγματοποιήσιμοι στόχοι και έτσι να προχωρήσει αυτή η στρατηγική συνεργασία».

Ερωτηθείς σχετικά με το σκεπτικό της πρότασης που διατύπωσε επισήμανε: «Πιστεύω στην αναγκαιότητα της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ, ειδικά στην παρούσα γεωπολιτική και χρονική συγκυρία. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη γεωστρατηγική αξία στην Ανατολική Μεσόγειο, αξία που ανεβαίνει γιατί η φάση αποδυτικοποίησης, στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία την έχει καταστήσει έναν αβέβαιο και απρόβλεπτο σύμμαχο, επομένως η Ελλάδα έχει ρόλους να παίξει».

Σε ό,τι αφορά τα πεδία στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ διευκρίνισε ότι «πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες θεμελιακές θέσεις και αρχές: Πρώτον κοινές αξίες, δεύτερον αμοιβαίο σεβασμό και τρίτον αμοιβαίο όφελος».

«Η συνεργασία αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα πεδία, στην οικονομία -με έμφαση στις επενδύσεις, την ενέργεια και την υψηλή τεχνολογία- την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την κυβερνοασφάλεια αλλά και τις παραδοσιακές απειλές», είπε.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της πολύ ισχυρής παρουσίας των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ, όχι μόνο με μία αντίληψη παραδοσιακή αλλά ουσιαστική και παραγωγική».

Απάντηση σε Μπαγίς

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ε.Μπαγίς περί «μονομερούς εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο» ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε: «Ο κ. Μπαγίς, όπως και η τουρκική ηγεσία επιμένουν να ξεχνούν ότι τα κράτη έχουν τα δικαιώματα, που τους αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και βέβαια το δίκαιο της θαλάσσης. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναστείλουν οποιοδήποτε από τα δικαιώματά τους. Οι προκλήσεις και οι έμμεσες απειλές δεν πρόκειται να μας κάμψουν. Το δίκαιο είναι μαζί μας. Επιπλέον όλο και περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί «παίκτες» μοιράζονται μαζί μας αυτές τις θέσεις, θέσεις υπέρ του δικαίου, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας, στην στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».