Στην αποδοκιμασία κατά του Νικήτα Κακλαμάνη, αντιπροέδρου της Βουλής, προέβησαν κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ο Νίκος Βούτσης. Αφορμή στάθηκε η απόφασή του να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τον Κ. Κατσίφα που σκοτώθηκε από αλβανούς κομάντος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά την διάσκεψη των Προέδρων, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση στην Διάσκεψη των Προέδρων σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Νικήτα Κακλαμάνη «και η πολιτική της αποτίμηση ήταν πως θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί γιατί είναι γνωστή η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλαδή, το αυτονόητο, η λύπη μας προς τους οικείους του ή ότι πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεσή αυτή από τις αλβανικές αρχές. Κάθε κόμμα είχε και έχει εκφράσει την θέση του για αυτό. Άρα, αφού ήταν γνωστές οι θέσεις των κομμάτων δεν θα έπρεπε να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία».

Ο κ. Νίκος Βούτσης είπε επίσης πως με αυτή την άποψη συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, ενώ η ΝΔ στήριξε την άποψη του κ. Νικήτα Κακλαμάνη που υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του, καθώς ήταν και ο ίδιος παρών στην ΔτΠ. Η συζήτηση, είπε, ο Πρόεδρος της Βουλής πάντως υπογράμμισε πως η συζήτηση αυτή έγινε «σε χαμηλούς και μετρημένους τόνους όπως πρέπει για τέτοια θέματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, που μετείχε στην ΔτΠ είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι αυτό που είπαμε εμείς είναι η θέση του ΚΚΕ που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Πως βεβαίως και να διερευνηθούν το πώς έγινε η εκτέλεση του Κατσίφα, αλλά έχουμε πει ότι το γεγονός αυτό προσπαθούν να το αξιοποιήσουν εθνικιστικές δυνάμεις, εδώ και στην Αλβανία. Τέτοια θέματα (1 λεπτού σιγής από την Βουλή) δεν μπορεί να μπαίνουν έτσι, χωρίς κάποια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων στην Ολομέλεια και να λαμβάνονται αποφάσεις σε χρόνο dt, σε μια ημέρα που ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος και δεν είναι μέσα τα κόμματα. Ακόμα και οι δικοί μας βουλευτές του ΚΚΕ που ήταν στην αίθουσα δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το τι έγινε. Αυτός ο τρόπος, είναι λάθος».

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης επιμένει ότι ήταν σωστή η ενέργεια του και φέρεται να είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων: “Αν θεωρείτε ότι παραβίασα τον Κανονισμό κάντε μου πρόταση μομφής. Είναι θέμα πολιτικής ουσίας. Εσείς μιλάτε για σκοτωμένο, εγώ μιλάω για δολοφονημένο”.