Στο έκτακτο Eurogroup, που προγραμματίζεται για τις 19 Νοεμβρίου με κύριο θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι θα κλειδώσει η απόφαση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των Νέων, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν στην επόμενη συνάντησή τους στις 19 Νοεμβρίου – όπως είχαν γράψει πρώτα Τα Νέα (3 Οκτωβρίου) – τον προϋπολογισμό της Ελλάδας στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης για το 2019.

Δεν αποκλείεται, πάντως, και σήμερα το ελληνικό αίτημα να συζητηθεί στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup, στο επίκεντρο πάντως του οποίου θα βρεθεί ο προϋπολογισμός της Ιταλίας. Όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις αλλά και των πρόσθετων μέτρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, Κομισιόν και ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε συζητήσεις επί της διαφοράς στο δημοσιονομικό χώρο, που προβλέπεται για το 2019, αλλά και τα σενάρια με τους συνδυασμούς επί των προτεινόμενων μέτρων και των δημοσιονομικών τους μεγεθών.

Στη συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη για το αν θα περικοπούν ή όχι οι ελληνικές συντάξεις, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη διαμηνύουν κατηγορηματικά ότι δεν δέχονται με κανένα τρόπο να τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% όχι μόνο την επόμενη χρονιά, αλλά και μέχρι το 2022. Οπότε οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν αιτιολογηθεί και αξιολογηθεί επακριβώς και με το απαραίτητο περιθώριο δημοσιονομικής «άνεσης», ιδίως στην περίπτωση της μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων.

Μια πρώτη σημαντική ένδειξη των μεγεθών, που προβλέπει η Κομισιόν, για την Ελλάδα το 2019 θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, οπότε η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών της ΕΕ.