Με ποσοστό 38,7% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών η γεννημένη στη Γαλλία πρώην διπλωμάτης Σαλομέ Ζουραμπισβίλι θεωρείται ότι θα επικρατήσει του αντιπάλου της Γκριγκόλ Βασχάτζε, πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος συγκέντρωσε το 37,7%, και στον δεύτερο γύρο, που αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, θα αναδειχθεί νέα πρόεδρος της Γεωργίας.

Η Ζουραμπισβίλι υποστηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα του Ονείρου, ενώ ο Βασχάτζε ήταν ο υποψήφιος μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας αποτελούμενης από 11 κόμματα της αντιπολίτευσης υπό το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM) του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η 66χρονη διπλωμάτης καριέρας και επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2004-2005 Ζουραμπισβίλι, γεννήθηκε στη Γαλλία από γονείς που είχαν μεταναστεύσει εκεί.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι θα προσδώσει διεθνές κύρος στην προεδρία, ενώ οι επικριτές της καταδικάζουν τις δηλώσεις της με τις οποίες αφήνεται να εννοηθεί ότι κατηγορεί την πατρίδα της για τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, τα σχόλιά της σχετικά με τις μειονότητες –που κάποιοι χαρακτήρισαν ξενοφοβικά– και την ανεπαρκή γνώση της μητρικής της γλώσσας την οποία μιλάει με προφορά.

Η Ζουραμπισβίλι εισήλθε στην πολιτική με την παρότρυνση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος της είχε παραχωρήσει την γεωργιανή υπηκοότητα για να ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών αλλά έπειτα από έναν χρόνο την καθαίρεσε. Τότε εκείνη ίδρυσε το δικό της αντιπολιτευόμενο κόμμα, του οποίου ηγήθηκε μέχρι το 2010 προτού αποσυρθεί προσωρινά από την πολιτική και επιστρέψει στη Γαλλία.

Εξελέγη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας το 2016 με την υποστήριξη του Γεωργιανού Ονείρου, του κόμματος που ελέγχει ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, οι επικριτές του οποίου υποστηρίζουν ότι κυβερνά παρασκηνιακά τη χώρα.

Ο ρόλος του προέδρου έχει υποβαθμιστεί στη Γεωργία, όπου οι περισσότερες εξουσίες έχουν περιέλθει στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Αλλά το αξίωμα παραμένει σημαντικό για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό με τη Γεωργία να στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Δύση και να φοβάται τη Ρωσία.

Η Γεωργία των 3,7 εκ. κατοίκων φιλοδοξεί να ενταχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μια προσέγγιση την οποία υπερασπίζεται η υποψήφια πρόεδρος. Αγωγοί που περνούν από την επικράτειά της μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.

Οι εκλογές αυτές είναι οι τελευταίες στις οποίες ο λαός καλείται να εκλέξει τον πρόεδρο της χώρας καθώς εφεξής η ανάδειξή του θα γίνεται από την 300μελή βουλή και από τους περιφερειακούς αξιωματούχους.